Martirii copți

16.02.2021, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a lăudat mărturia curajoasă a celor 21 de creștini ortodocși copți uciși de ISIS în 2015, numindu-i „sfinți ai tuturor creștinilor”. Într-un mesaj video pentru „Ziua Martirilor Contemporani”, marcată pe 15 februarie, Sfântul Părinte a spus: „păstrez în inima mea acel botez al sângelui, acei douăzeci și unu de bărbați botezați creștini cu apă și Duh”. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu Tatăl nostru pentru că ni i-a dat pe acești frați curajoși. Mulțumesc Duhului Sfânt pentru că le-a dat puterea și consecvența de a-l mărturisi pe Isus Cristos până la vărsarea sângelui. Mulțumesc Episcopilor și preoților Bisericii surori copte care i-au crescut și i-au învățat să fie tari în credință. Și le mulțumesc mamelor acestor 21 de bărbați, care i-au ‘alăptat’ în credință”, a spus el.

Pontiful a trimis mesajul video pentru un eveniment online organizat de Episcopia Ortodoxă Coptă din Londra, eveniment organizat cu scopul să se aducă mulțumire pentru viețile martirilor creștini contemporani. Seminarul web a avut loc în aniversarea martiriului celor 21 de egipteni copți, care au fost răpiți și decapitați de ISIS, în Libia, la 15 februarie 2015. Între participanții la „Ziua Martirilor Contemporani” s-au aflat și PF Tawadros II, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte; Mons. Justin Welby, Arhiepiscopul anglican de Canterbury; și Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. „Plecaseră să lucreze în străinătate pentru a-și întreține familiile: era bărbați obișnuiți, tați de familie”, a spus Papa în mesajul său. „Ei sunt sfinții noștri, sfinții tuturor creștinilor, sfinții tuturor cultelor și tradițiilor creștine.”

Sfântul Părinte a mai spus: „cu credința lor simplă, dar consecventă, au primit cel mai mare dar pe care un creștin îl poate primi: mărturisirea lui Isus Cristos prin a-și da viața. […] Mă alătur sfântului popor al lui Dumnezeu, credincioșilor care, în simplitatea lor, cu consecvențele și inconsecvențele lor, cu harurile și păcatele lor, duc înainte mărturisirea lui Isus Cristos: Isus Cristos este Domnul.” Papa le-a mulțumit celor 21 de martiri pentru mărturia lor și i-a mulțumit lui Cristos „pentru că a-i fost atât de aproape de poporul Tău, pentru că nu i-ai uitat”. „Să ne rugăm împreună în amintirea acestor 21 de mucenici copți”, a concluzionat Pontiful, „ca ei să mijlocească pentru noi toți în fața Tatălui. Amin.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia