Noutăți editoriale

Publicatla 22 December 2020

Recent, la Editura “Serafica” au văzut lumina tiparului: “Cântarea Cântărilor”, autor Tiziano Lorenzin, şi “Fericirile tăticilor”, autor Gregory K. Popcak.

*

“Cântarea Cântărilor”, autor Tiziano Lorenzin, trad. pr. Eugen Blăjuţ, OFMConv.

Cartea apare în format 14×20 cm, are 178 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria “Sfântul Anton de Padova” din Roman (sau on-line www.serafica.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 18 lei.

La Editura “Serafica” a văzut lumina tiparului cartea “Cântarea Cântărilor”, autor Tiziano Lorenzin, traducere pr. Eugen Blăjuţ, OFMConv.

Am putea spune că noua apariţie editorială este una “cu greutate”, întrucât autorul – doctor docent în teologie sacramentală, profesor, biblist franciscan şi participant la traducerea Bibliei în limbajul actual, tratează probabil cea mai cunoscută scriere din Vechiul Testament, din mai multe perspective. În acest fel, se evită capcana în care au căzut mulţi autori contemporani care s-au aplecat asupra Cântării Cântărilor, şi anume aceea de a o restrânge la o simplă colecţie de cântece de iubire. Tiziano Lorenzin demonstrează, în paginile de faţă, că această carte – emblematică pentru Vechiul Testament – are un mesaj mult mai profund decât un cântec de dragoste. În interpretarea acestei scrieri autorul foloseşte, cu o naturaleţe care îl face să fie înţeles de profani şi de autorii de gen deopotrivă, trei instrumente: observaţia, interpretarea şi actualizarea. Dacă observaţia trasează linii generale cu privire la versetele biblice, interpretarea fragmentelor e una extrem de complexă, şi totuşi, simplă (nu simplistă). Aici sunt folosite trei mecanisme de interpretare: lectura textului (o analiză morfo-sintactică a fiecărui vers), lectura intertextuală şi lectura creştină. Dacă lectura intertextuală are rolul de a da autenticitate scrierii, prin raportarea la indici geografici identificabili în Israelul antic şi la scrieri anterioare (Geneză, Profeţi), lectura creştină realizează continuitatea Vechiului Testament în Noul Testament şi în Biserica zilelor noastre.

Astfel, se realizează o consistenţă a textului uşor de intuit: dialogul (considerat primar) iubit – iubită devine o alianţă între Dumnezeu şi noul Israel, care se concretizează în promisiunea lui Cristos de a mântui Biserica creştină.

Ultimul instrument (aparent insignifiant şi plasat în finalul fiecărui capitol) coagulează viziunea autorului şi redă Cântării Cântărilor caracterul de actualitate: iubirea dintre bărbat şi femeie e, de fapt, alianţa lui Dumnezeu cu noul Israel (metaforă a omului nou), care nu se împlineşte decât în promisiunea lui Cristos de mântuire a Bisericii sale.

*

“Fericirile tăticilor”, autor Gregory K. Popcak, trad. Darie Croitoriu

Cartea apare în format 14×20 cm, are 228 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria “Sfântul Anton de Padova” din Roman (sau on-line www.serafica.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

La Editura “Serafica” a avut lumina tiparului cartea “Fericirile tăticilor”, autor Gregory K. Popcak, traducere Darie Croitoriu.

Apariţia acestui volum ar putea părea surprinzătoare din cel puţin două puncte de vedere. În primul rând, se pune întrebarea de ce o carte care te învaţă să fii un bărbat evlavios în general, şi tată credincios, în special? Însuşi autorul, expert în aplicaţii practice ale teologiei trupului, recunoaşte că a fi tată este o muncă grea, dar binecuvântată. Paginile de faţă sunt pentru fiecare tată care vrea să afle ce e necesar pentru a revendica, atât familia, cât şi lumea, pentru Cristos.

În al doilea rând ar putea părea ciudată raportarea celor opt fericiri – esenţiale în viaţa creştină -, la paternitatea pământească. În acest volum, cele opt fericiri proclamate de Isus devin cele opt fericiri ale tăticilor, putând ajuta orice bărbat să devină un tată după inima lui Dumnezeu.

Fiecare capitol al cărţii este de fapt, o meditaţie asupra fiecăreia dintre cele opt fericiri, dar privită din punct de vedere al tatălui sau al unui bărbat pe cale să devină tată. Şi nu e o meditaţie seacă, lipsită de puncte umane de sprijin ci ancorată extrem de eficient în realităţile societăţii de azi. Fiecare fericire este explicată prin prisma raportării tatălui la relaţia cu Dumnezeu, cu soţia şi cu proprii copii. Fiecare dintre aceste trei aspecte este însoţit de interogaţii reflexive şi situaţii în care orice tată se poate recunoaşte, într-un moment sau altul.

De asemenea, fiecare capitol se încheie cu o scurtă rugăciune ce finalizează cum nu se poate mai bine drumul fiecărui tată prin fiecare fericire.

Cu toate că este autor a peste 20 de cărţi care integrează teologia catolică şi psihologia consilierii, autorul nu se lasă furat de termeni de specialitate şi pretenţioşi. Clar şi concis, cu exemple reale şi apelând la cercetări de ultimă oră, cum ar fi bioetica sau neuroştiinţele, Gregory Popcak coboară cele opt fericiri de pe munte direct în familia creştină, în contextul societăţii de azi – tot mai lipsită de adevăraţi taţi creştini. Fără a se erija în interpret biblist sau terapeut de cuplu, autorul propune taţilor şi bărbaţilor un mod prin care îndatoririle lor de capi ai familiei redobândesc adevărata semnificaţie creştină, debarasată de un cotidian fără identitate, care rezumă calitatea de tată la cea de simplu întreţinător al familiei.

[Editura Serafica]

* * *

Cântarea Cântărilor
Tiziano Lorenzin, trad. pr. Eugen Blăjuţ, OFMConv, Editura “Serafica”, 2020, ISBN 978-606-770-165-4, 14×20 cm, 178 p., 18 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/3603-cantarea-cantarilor.html

“Fericirile tăticilor”,
Gregory K. Popcak, trad. Darie Croitoriu, Editura “Serafica”, 2020, ISBN 978-606-770-162-3, 14×20 cm, 228 p., 20 lei
https://www.serafica.ro/carti-editura-serafica/3564-fericirile-taticilor.html

Exprimaţi-vă opinia