21.12.2020, (Catholica) – Congregația pentru Doctrina Credinței (CDC), din Vatican, a declarat luni că este „moral acceptabil” să se primească vaccinuri Covid-19 produse folosind linii celulare de la fetuși avortați atunci când nu este disponibilă vreo alternativă. Într-o notă emisă pe 21 decembrie, CDC a spus că în țările în care vaccinurile fără probleme etice nu sunt disponibile medicilor și pacienților – sau în care distribuția lor este mai dificilă din cauza condițiilor speciale de depozitare sau de transport – este „acceptabil moral să se primească vaccinurile Covid-19 care au folosit linii celulare de la fetuși avortați în procesul de cercetare și de producție.” Acest lucru nu implică în nici un fel o legitimare a răului grav reprezentat de avort sau că există o susținere morală a utilizării liniilor celulare care provin de la fetuși avortați, susține Congregația vaticană.

În contextul în care vaccinurile Covid-19 încep să fie distribuite în unele țări, au apărut întrebări cu privire la legătura dintre aceste vaccinuri și liniile celulare din fetuși avortați. Vaccinurile ARNm dezvoltate de Moderna și Pfizer nu sunt produse cu linii de celule fetale din avort, deși astfel de celulele au fost utilizate în teste în primele etape de proiectare a vaccinului. Alte trei vaccinuri candidate, dezvoltate de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford, Johnson & Johnson și Novavax, sunt produse cu ajutorul unor linii de celule de la fetuși avortați. CDC a spus că a primit mai multe cereri de îndrumare cu privire la vaccinurile Covid-19, „care, în cursul cercetării și producției, au folosit linii de celule extrase din țesuturi obținute din două avorturi care au avut loc în secolul trecut”. Se menționează că au existat mesaje „diverse și uneori conflictuale” publicate în mass-media de către Episcopi și organizații catolice.

Declarația CDC, aprobată de Papa Francisc la 17 decembrie, continuă afirmând că răspândirea coronavirusului care provoacă Covid-19 reprezintă un pericol grav și, prin urmare, nu este obligatorie datoria morală de a evita cooperarea materială pasivă îndepărtată. „Prin urmare, trebuie luat în considerare faptul că, într-un astfel de caz, toate vaccinările recunoscute ca fiind sigure și eficiente din punct de vedere clinic pot fi folosite cu conștiința liniștită, cu certitudinea că utilizarea acestor vaccinuri nu constituie o cooperare formală cu avortul din care au fost utilizate celulele în producerea vaccinurilor”, declară CDC în nota semnată de Cardinalul Luis Ladaria, și de Arhiepiscopul Giacomo Morandi, prefectul, respectiv secretarul dicasterului.

Congregația Vaticanului a încurajat companiile farmaceutice și agențiile guvernamentale de sănătate „să producă, aprobe, distribuie și ofere vaccinuri acceptabile din punct de vedere etic, care nu creează probleme de conștiință nici pentru furnizorii de servicii medicale, nici pentru persoanele care urmează să fie vaccinate”. „De fapt, utilizarea licită a unor astfel de vaccinuri nu implică și nu ar trebui în nici un fel să presupună că există o aprobare morală a utilizării liniilor celulare care provin de la fetuși avortați”, se menționează în notă. CDC mai declară că vaccinarea „trebuie să fie voluntară”, menționând în același timp că cei care refuză să primească vaccinuri produse din linii celulare de la fetuși avortați, din motive de conștiință, „trebuie să facă tot posibilul să evite […] să devină vehicule de transmitere a agentului infecțios. În special trebuie să evite orice risc pentru sănătatea celor care nu pot fi vaccinați din motive medicale sau de altă natură și care sunt cei mai vulnerabili.”

Exprimaţi-vă opinia