Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

  Sfântul Francisc Xaveriu, preot

apostolul Indiilor și al Japoniei,

patronul misiunilor

 

 

Comemorează:3p

Francisc Xaveriu (1506-1552) s-a născut la Navarra, în Țara Bascilor într-o familie nobilă. În timpul studiilor de la Paris i-a avut colegi de cameră pe Ignațiu de Loyola și Petru Favre. Deși la început a fost oarecum rezervat față de Ignațiu – care era cu cincisprezece ani mai în vârstă decât el – după o perioadă de timp au devenit prieteni. Ignațiu a reușit să-l cucerească pe acest tânăr vesel și chipeș cu iubirea arzătoare faţă de Dumnezeu din inima lui. Această «cucerire» l-a costat pe Ignațiu multe umiliri, jertfe și răbdare. În fața planurilor de viitor, de care Francisc vorbea cu atâta pasiune, Ignațiu răspunde cu toată hotărârea: Ce i-ar folosi omului de ar câștiga lumea întreagă, dacă și-ar pierde sufletul? (Mt 16, 26), cuvinte care au favorizat convertirea lui Francisc.

Hirotonit preot la Veneția în 1537, s-a dedicat operelor de caritate în diferite orașe ale Italiei. După patru ani a fost trimis în Orient, unde timp de zece ani a evanghelizat cu asiduitate India și Japonia, convertind pe mulți la credința creștină. De aceea a dus Evanghelia în mijlocul marilor culturi orientale, adaptând-o cu un înțelept simț apostolic situațiilor particulare din acele locuri. Era pe punctul de a intra în China, pentru a răspândi și acolo mesajul lui Cristos, când Dumnezeu l-a chemat la El.

Această profundă viață apostolică a făcut din Francisc Xaveriu modelul misionarului. Ea impresionează și astăzi, pentru că acest mare sfânt a putut să împlânte crucea în pământul unor ținuturi atât de îndepărtate, tocmai pentru că această cruce era adânc împlântată în inima sa de carne.

A fost canonizat de către Papa Grigore al XV-lea în anul 1622.

Este sărbătorit în calendarul Societății lui Isus la 3 decembrie.

 

Reține:

«Aceasta însă cu toată sinceritatea inimii o mărturisesc că sunt gata să mor de o mie de ori, fie și numai pentru mântuirea unui singur suflet».

«Vorbiţi aşadar [în predici] despre lucrurile interioare cu care se confruntă păcătoşii deoarece ei trăiesc rău, vorbiţi-le despre sfârşitul pe care-l vor avea, despre vicleniile duşmanilor sufletelor lor. Vorbiţi despre lucruri pe care lumea le înţelege şi nu despre lucruri pe care nu le pricepe. Şi dacă vreţi să aduceţi mult rod, atât în voi cât şi în aproapele vostru şi dacă vreţi să trăiţi mângâiaţi, conversaţi cu păcătoşii în aşa fel încât să vă deschidă inimile lor». (Din instrucţiunile către Pr. Gaspard Berze )

«Primejdia cea mai mare ar fi să încetăm să mai sperăm să avem încredere în îndurarea lui Dumnezeu, pentru că din iubire faţă de El şi pentru slujirea Lui am plecat să-i facem cunoscută Legea Sa precum şi pe Isus Cristos, Fiul Lui, Mântuitorul şi Domnul nostru». (Către P. Francesco Perez, 22 octombrie 1552)

 

Aprofundează:

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

Enrico Padoan SJ, S. Francesco Saverio, în seria La Compagnia di Gesù e le Missioni, f.a.

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

Jean-Claude Dhôtel, Cine ești tu, Ignațiu de Loyola?, Deva, 1991.

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

William V. Bangert SJ, O istorie a Ordinului Iezuit. Societatea lui Isus, Ed. Ars Longa, Iași, 2000.

 

—————————————————

Novena Harului în cinstea Sfântului Francisc Xaveriu

De la 4 la 12 martie
(Această novenă se poate face în orice perioadă a anului, dar mai ales în timpul celor 9 zile care preced sărbătoarea sfântului, de la 24 noiembrie la 3 decembrie).
ORIGINEA NOVENEI
La Neapole, în decembrie 1633, P. Marcel Mastrilli, rănit grav la cap, era pe patul de moarte. Lui i-a apărut Sfântul Francisc Xaveriu, care l-a determinat să facă jurământ că va merge în Japonia și l-a vindecat imediat, sugerându-i ideea de a răspândi o novenă în cinstea sa, de la 4 la 12 martie, aniversarul canonizării sale, promițând ajutorul său deosebit celor care i se vor ruga în acest timp.
EFICACITATE
Novena a fost făcută de atunci înainte în toate locurile cu o astfel de eficacitate, încât i s-a dat numele de Novena Harului.
“Nu s-ar putea povesti în mod detailat toate harurile care au fost obținute în timpul acestei novene peste tot unde ea a fost făcută, scria deja un autor în 1701. Exeriența a făcut să se cunoască faptul că nu exista necesitate, fie spirituală, fie temporală, în care să nu se poată și chiar să nu trebuiască să se spere un ajutor prompt, atunci când se recurge la acest mare sfânt”.

 

Rugăciunea Novenei

Următoarea rugăciune este chiar aceea pe care o recita P. Mastrilli: ea poate fi așadar considerată ca rugăciunea proprie a novenei.
SFÂNT prea iubitor și plin de dragoste, „eu ador plin de respect împreună cu tine maiestatea divină și pentru că mă bucur în mod deosebit gândindu-mă la comorile de har pe care ea le-a revărsat asupra ta în timpul vieții tale, și la acelea ale slavei după moartea ta, eu îi aduc cele mai înflăcărate mulțumiri și te rog din toată inima mea să-mi obții, prin puternica ta mijlocire, harul atât de important de a trăi și de a muri în mod sfânt; te rog să-mi obții de asemenea (a se menționa harul deosebit pe care vrem să-l obținem); și dacă ceea ce eu cer nu este nicidecum spre slava lui Dumnezeu și cel mai mare bine al sufletului meu, dobândește-mi ceea ce este mai conform atât în privința primului lucru, cât și a celuilalt”.

Se spune apoi de trei ori Tatăl Nostru, de trei ori Bucură-te Marie, de zece ori Slavă Tatălui.

 

Rugăciune în Sărbătoarea Sfântului

O Dumnezeule, care prin predica și minunile fericitului Francisc, ai voit să aduni în Biserica ta popoarele din India, dă-ne harul să imităm virtuțile aceluia ale cărui merite și slavă le cinstim. Prin Domnul Nostru Isus Cristos… Așa să fie!

Exprimaţi-vă opinia