VIAŢA DIECEZEI 

Iaşi: Rugăciunea Taize la 18 ani. “Domnul e fain!”

Duminică, 17 februarie 2019, într-o atmosferă de sărbătoare, grupul de rugăciune Taize din Iaşi i-a adus mulţumire Domnului pentru cei 18 ani în care, adunaţi la picioarele crucii în diferitele momente de rugăciune, au experimentat prezenta Celui Înviat.

Sărbătoarea a început cu sfânta Liturghie care a avut loc la ora 18, în capela Căminului “Xaverianum” din Copou. Celebrantul principal a fost părintele Daniel Iacobuţ, profesor şi asistent spiritual la Institutul Teologic “Sfântul Iosif” din Iaşi. Au concelebrat preoţii: Fabian Doboş, Felix Roca, Cristian Diac şi Marius Taloş, SJ, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură.

La această sărbătoare au fost prezenţi numeroşi tineri care participă săptămânal la rugăciunile Taize, familii tinere şi persoane adulte care au cunoscut de-a lungul anilor acest mod de rugăciune, preoţi, persoane consacrate, precum şi mulţi simpatizanţi, toţi formând o mare familie care l-a preamărit pe Dumnezeu pentru roadele pe care le-a revărsat în cei 18 ani de rugăciune Taize în Iaşi.

În faţa altarului din capelă a fost creată o atmosferă specifică întâlnirilor de rugăciune, crucea ocupând locul central, luminată fiind de mai multe candele aşezate pe o pânză de culoare portocalie, culoarea ce ne invită la căldură sufletească şi la rugăciune.

La începutul sfintei Liturghii, părintele Daniel i-a invitat pe toţi cei aflaţi în capelă la aprofundarea prezenţei lui Isus Cristos cel Înviat care se face vizibil în mod real în cadrul celebrării prin specia euharistică.

În cadrul predicii, părintele Marius a subliniat importanţa rugăciunii în viaţa fiecărui creştin. Rugăciunea reprezintă modul prin care omul răspunde cu generozitate invitaţiei lui Dumnezeu de a lua parte la aprofundarea minunatei creaţii divine, o creaţie mântuitoare. Obiectul central care a captat atenţia tuturor a fost un copăcel în miniatură pe care părintele Marius l-a prezentat credincioşilor. Plecând de la realitatea unui copac şi a roadelor pe care acesta le oferă în diferite momente ale vieţii, părintele Marius a evocat imaginea crucii: un lemn stabil ce-şi are rădăcinile bine înfipte în pământ şi în jurul căruia dobândim cele mai mari simţăminte de siguranţă, de iubire şi de pace. Poalele crucii, temelia acestui lemn, este cel mai sigur loc de pe pământ unde omul îşi poate găsi sensul şi adevărata fericire ce izvorăşte în inima celui care caută în mod sincer să se pună în prezenţa lui Dumnezeu.

După sfânta Liturghie a urmat o agapă frăţească însoţită de câteva momente de divertisment. Printre acestea s-au numărat bansurile, muzica populară şi un moment intitulat “Ce spun taizishorii?”. O surpriză în cadrul programului a reprezentat un material video care a cumulat câteva fotografii, întrebări, mărturii şi urări transmise de iniţiatoarea rugăciunii Taize la Iaşi, Ingrid Lewis, şi alţi tineri care au cunoscut spiritualitatea Taize, iar în prezent trăiesc peste hotare.

Au trecut 18 ani de rugăciune Taize la Iaşi, plini de experienţe plăcute, de lucruri frumoase împărtăşite, de persoane care s-au lăsat purtate de rugăciunea inimii făcută în tăcere, la picioarele crucii Mântuitorului. În această atmosferă de pace, bucurie şi simplitate cuvintele lui Ingrid pătrund ca un ecou in sufletul fiecăruia: “Domnul e fain!”.

Pentru rugăciunea Taize, pentru toate persoanele cu care o putem împărtăşi şi pentru darurile pe care binevoieşti să le reverşi asupra noastră zi de zi, Doamne, îţi mulţumim!

Mulţumiri aducem cu această ocazie tuturor celor ce s-au implicat, într-un fel sau altul, ca sărbătoarea să fie o bucurie pentru fiecare iar rugăciunea Taize să fie an de an un moment de întâlnire rodnică pentru toţi cei care au cunoscut-o. Oricine doreşte să descopere rugăciunea Taize este binevenit pentru ca, rugându-ne împreună, să ne simţim parte din această mare familie.

La mulţi, frumoşi şi binecuvântaţi ani de rugăciune Taize!

Marian Păuleţ

Exprimaţi-vă opinia