IMG_0688

Așteptată de ani și urmărită de peste patruzeci de participanți, Școala de Rugăciune și Însoțire Spirituală și-a deschis porțile la Centrul Arrupe al iezuiților din București în zilele de 13 și 14 octombrie cu primul ei Modul, dedicat Rugăciunii în Biblie.

IMG-20181014-WA0011IMG-20181014-WA0024

Cele două zile intense de rugăciune și studiu biblic au urmărit cum vorbește Dumnezeu și cum se lasă interpelat de om în Scriptură. Într-adevăr, fără Biblie nu am ști „ce limbă” vorbește Dumnezeu și, ca atare, nici nu am ști să ne „rugăm cum se cuvine”, după cum ne amintește Apostolul Neamurilor în Scrisoarea către Romani. De aici rezultă și menirea unei Școli de Rugăciune, fără a avea însă pretenția ca moderatorii acesteia să se substituie Cuvântului dumnezeiesc în calitate de unic „Pedagog de viață nouă”. În acest sens, meritul moderatorilor a constat în primul rând în prezentarea Rugăciunilor biblice, altfel spus punându-ne în prezența acestor rugi cu adevărat făcătoare de minuni!

 

Ziua de Sâmbătă ne-am oprit cu ajutorul Franciscăi Băltăceanu și a Monicăi Broșteanu asupra rugăciunilor din Vechiul Legământ, descoperind mai întâi chipurile acestora: rugăciunea lui Abraham este de fapt Abraham în rugăciune, ruga lui Moise este Moise în mijlocirea lui pentru poporul său, psalmii lui David îl reprezintă pe David lăudându-l și implorându-l pe Dumnezeu… Însă rugăciunile lor cer astăzi la fel de bine propria noastră „semnătură”, noi fiind chemați să ni le însușim atât în cererile noastre, cât și recunoștința arătată Creatorului și Eliberatorului nostru.

IMG-20181014-WA0035

Cum era firesc, Duminica l-a avut în centru și ca Centru al rugăciunii pe Isus Cristos, primul Rugător și Învățător al rugăciunilor noastre. Iosif Șandoru SJ ne-a călăuzit, deopotrivă scripturistic și liturgic, în urmarea Aceluia care este Calea, Adevărul și Viața rugăciunii creștine. După o primă incursiune în felul cristic, și deci creștin, de a ne ruga, ziua a fost încununată de tâlcuirea Magnificatului și a Rugăciunii Domnești, Tatăl Nostru.

Și ca expresie a dinamismului inerent oricărei rugăciunii autentice, sora Ruth Cassey FCJ ne-a propus în fiecare zi câte un scurt, dar mișcător dans meditativ ebraic inspirat din psalmi.

IMG-20181014-WA0040

Iar ca temă pentru acasă, participanților li s-a cerut să formuleze cu propriile cuvinte câte o rugăciune inspirată din Sfântă Scriptură, însoțind fiecare cerere cu o mărturisire de credință. În felul acesta s-a urmărit întruchiparea în rugăciunea personală a îndemnului din Evanghelia după Sfântul Marcu: Tot ceea ce veţi cere în rugăciune, credeţi că aţi primit deja şi vi se va da (Mc11,24).

IMG-20181014-WA0036

Mulțumind dincolo de cuvinte tuturor celor care au făcut posibilă prin participare, rugăciune, contribuție materială și animare, această primă parte a Școlii de Rugăciune și Însoțire Spirituală, așteptăm cu speranță cel de-al doilea Modul, care va fi dedicat Rugăciunii meditative.

Va urma și vă așteptăm în continuare!

A consemnat Marius Taloș SJ

 

 

Exprimaţi-vă opinia