Via Crucis de la Colosseum – L’Osservatore Romano


27 martie 2018. În cele paisprezece stațiuni ale rugăciunii Via Crucis de la Colosseum, din acest an,  tinerii autori, liceeni din Roma, coordonați de profesorul Andrea Monda, şi-au imaginat că sunt martori oculari ai Patimilor lui Cristos. În conversație cu Isus, 12 fete și 3 băieți, expun întrebările lor despre lumea în care trăiesc.

“Te văd Isus” … încoronat cu spini, zdrobit sub greutatea crucii, în timp ce cazi pentru a treia oară, despuiat de tot ce avea. În cele 14 stațiuni, autorii meditațiilor rugăciunii Via Crucis din Vinerea Mare, de la Colosseum, narează întâlnirea personală cu Cristos, ca şi cum ar fi fost martorii oculari ai Patimii Mântuitorului, în Ierusalimul din urmă cu două mii de ani.

Valerio, Maria, Margherita, Agnese, Chiara, Francesco, Greta și alții descriu în detaliu pașii lui Isus pe Golgota, fiecare dintre ei însoţindu-l pe Isus într-unul din momentele Pătimirii. Francheţea caracteristică vârstei lor conduce la o conversaţie directă, ca şi cum s-ar afla faţă în faţă cu Cristos, reflecţiile lor dezvăluind totodată căutarea eu-lui lăuntric ce aparţine omenirii care l-a condamnat pe Isus, care l-a batjocorit, umilit şi respins.

Tinerii coordonaţi de profesorul Andrea Monda au reflectat la staţiunile Căii Sfintei Cruci ca la experiențe trăite, Isus – care acceptă crucea – fiind cel de la care trebuie să învățăm să realizăm fiecare lucru.

“De câte ori m-am răzvrătit și m-am revoltat împotriva sarcinilor primite, pe care le percepeam ca fiind grele sau injuste.” “Tu nu faci asta” – scriu Maria Tagliaferri și Agnese Brunetti – autoarele celei de-a doua stațiuni şi, adresându-se lui Isus, îi spun că El este docil, luând îi serios ceea ce oferă viaţa.

Reflectând la umilinţele suferite de Isus, care cade de trei ori sub greutatea crucii, autorii meditaţiilor îşi exprimă convingerea că eşecurile şi căderile nu trebuie să ne oprească parcursul, că în viaţă avem întotdeauna două posibilităţi: de a ne considera învinşi sau de a ne ridica, existând şi posibilitatea acelor întâlniri neaşteptate – simbolizată de prezenţa lui Simon din Cirene – întâlniri ce ascund “oportunitatea de a iubi, de a recunoaşte în aproapele ceea ce are mai bun, chiar şi atunci când ne pare a fi divers”.

Cu siguranţă, o lectură atentă a meditaţiilor Căii Sfintei Cruci din acest an, dezvăluie capacitatea tinerilor de azi de a-şi însuşi misiunea transmiterii mesajului de iubire şi smerenie a lui Isus şi cuvintele sale de adevăr destinate corectării şi nu judecării noastre.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia