Biserica să fie călăuză sigură și relevantă: documentul final al întâlnirii pre-sinodale a tinerilor – REUTERS


RV 24 mar 2018. ”Tinerii de astăzi se confruntă cu o serie de provocări și oportunități externe și interne, multe dintre acestea fiind specifice contextelor individuale, iar unele, împărtășite la nivel continental. În lumina acestora, e necesar ca Biserica să analizeze modul în care se gândește la tineri și se angajează pentru ei astfel încât să fie o călăuză eficace, relevantă și dătătoare de viață în decursul vieții lor”: se afirmă în Documentul final al întâlnirii pre-sinodale a tinerilor prezentat astăzi la Sala de presă a Sf. Scaun. Reuniunea s-a desfășurat în zilele 19-24 martie a.c. și constituie o etapă din parcursul de pregătire a celei de-a XV-a adunări generale a Sinodului episcopilor, programată în octombrie 2018 pe tema ”Tinerii, credința și discernământul vocațional”.

Au intervenit la conferința de presă secretarul general al Sinodului episcopilor, card. Lorenzo Baldisseri, trei tineri și trei coordonatori ai reuniunii pre-sinodale: sora Natalie Becquard, pr. Jean Paul Hernàndez, S.I., și pr. Augusto Zampini. Documentul este destinat să ajungă în mâinile Părinților sinodali și este expresia mărturiilor aduse în aceste zile la Roma de aproximativ 360 de tineri din lumea întreagă, inclusiv din țara noastră.

”Speranța noastră”, afirmă tinerii în documentul final, ”este ca Biserica și celelalte instituții să poată învăța din procesul acestei Reuniuni pre-sinodale și să asculte vocile tinerilor”.

În prima parte a documentului se vorbește despre ”Provocările și oportunitățile tinerilor în lumea de astăzi”, abordând chestiunea formării personalității, raportul cu celelalte persoane, tinerii și viitorul, relația cu tehnologia și căutarea sensului existenței. În partea a doua, intitulată ”Credința și vocația, discernământul și însoțirea”, se vorbește despre relația tinerilor cu Isus, credință și Biserică, sensul vocațional al vieții, discernământul vocației și despre tineri și însoțirea lor. În fine, partea a treia, sub genericul ”Acțiunea educativă și pastorală a Bisericii”, se amintește despre ”stilul de Biserică”, tinerii protagoniști, discernământul vocației și însoțirea tinerilor, locurile de privilegiat, inițiativele de consolidat și mijloacele de folosit.

”Biserica”, se afirmă la finalul documentului, ”trebuie să recurgă la un limbaj capabil de a se relaționa cu deprinderile și obiceiurile tinerilor, astfel încât toți să aibă șansa de a asculta mesajul Evangheliei”. Vom reveni cu o amplă sinteză îa documentului final.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia