Ce înseamnă monograma IHS?

Publicatla 21 November 2017
  • 21 Noi 2017

Intrând într-o Biserică Catolică, de multe ori vedem pe un crucifix sau pe un vitraliu gravate literele IHS. Ce înseamnă?

Contrar convingerii populare, monograma nu înseamnă „Iesus Hominum Salvator” sau „In Hoc Signo”. IHS este definit mai degrabă ca fiind o „cristogramă”, și este un mod antic, datând din secolul al III-lea, de a scrie „Isus Cristos”.

Creștinii prescurtau numele lui Isus, scriind doar primele trei litere grecești ΙΗΣ (din numele complet ΙΗΣΟΥΣ). Litera grecească Σ (Sigma), în alfabetul latin se scrie „S”, iar de aici monograma este de obicei reprezentată prin IHS.

În primele secole ale Bisericii, acesta era un simbol secret, de multe ori gravat pe mormintele creștinilor. Apoi, în secolul al XV-lea, Sfântul Bernardino din Siena, a organizat o campanie de predicare, pentru a promova reverența la Sfântul Nume al lui Isus, încurajându-i pe creștini să pună literele IHS pe ușile caselor lor. Un secol mai târziu, în anul 1541, Sf. Ignațiu de Loyola a adoptat monograma pentru a reprezenta ordinul tocmai fondat, Societatea lui Isus (Iezuiții). Astăzi, simbolul pătrunde arta creștină în întreaga lume.

Traducere: Liviu Ursu

Sursa:it.aleteia.org; e-communio.ro

Exprimaţi-vă opinia