Ziua Mondială a Săracilor, instituită de Papa Francisc în 2016 la încheierea Jubileului extraordinar al Milostivirii, prin scrisoarea apostolică „Misericordia et misera”, a fost celebrată și în Arhidieceza Romano-Catolică de București. 

Inspiraţi de Mesajul pe care Suveranul Pontif l-a transmis pentru Ziua Mondială a Săracilor, reprezentanţi ai mai multor organizaţii şi comunităţi catolice care desfăşoară activităţi de caritate în capitală au luat parte duminică la Sfânta Liturghie de la ora 10.30, în Catedrala Sf. Iosif, împreună cu voluntarii şi câteva dintre persoanele nevoiaşe pe care le asistă. Ei au participat activ, citind lecturile în cadrul Liturgiei cuvântului, aducând invocațiile lor la Rugăciunea credincioșilor și oferind darurile la altar în momentul Ofertoriului.

La predică, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezentat pe scurt Mesajul Papei Francisc pentru această Zi Mondială, și a amintit că „Sfântul Părinte ne cheamă pe noi, cei de aici, precum și întreaga Biserică Catolică la această conștientizare: că nu putem să ne considerăm adevărați creștini dacă uităm de cei săraci”. Excelența Sa l-a dat apoi ca exemplu pe Fericitul Vladimir Ghika, „care a avut o mare sensibilitate față de cei săraci”: „el a făcut mereu această paralelă – și a gândit-o și trăit-o în fapta sa – între Cristos prezent în Sfânta Euharistie și Cristos prezent în cel sărac”.

„Îl rugăm pe Dumnezeu să ne inspire mereu, nu numai astăzi – a mai spus ÎPS Ioan -, spre această mare sensibilitate față de cei săraci, căci în această sensibilitate stă pregătirea noastră pentru întâlnirea din urmă și pentru veșnicie cu Cristos. O invocăm pe Sfânta Fecioară Maria să ocrotească gândul nostru cel bun față de cei săraci, să păstreze în comunitățile noastre această atenție față de omul care are nevoie în diferite feluri de noi, de sprijinul nostru”.

După Sfânta Liturghie, persoanele nevoiașe au fost invitate la o agapă frățească, la Parohia Catedralei Sf. Iosif, alături de operatorii sociali din asociaţiile și fundațiile organizatoare: Asociaţia Caritas Bucureşti, Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor, Serviciul de Ajutor Maltez – sucursala Bucureşti, Asociaţia Don Orione, Banca pentru alimente, JRS România, Misionarii şi Misionarele Carității, Surorile Franciscane Misionare de Assisi. ÎPS Ioan i-a invitat la început, pe toți cei prezenți, să se roage împreună Tatăl nostru, apoi a salutat pe fiecare în parte și a discutat cu unele dintre persoanele nevoiașe și cu reprezentanți ai diferite comunități și organizații catolice.

link: https://youtu.be/S16uAuwhBh8

Exprimaţi-vă opinia