• 20 Noi 2017
 • 1125
 • 0

Vino, Spirit Sfânt,  foc al iubirii, sfințitor al sufletelor, părinte al părinților…

Acum câteva luni părintele meu spiritual s-a mutat, lăsându-mă cu sarcina descurajantă de a-mi găsi unul nou. De ce descurajantă? De 13 ani îndrumarea spirituală a făcut parte din eforturile mele de a mă apropia de Dumnezeu, dar în același timp am avut atât experiențe pozitive cât și negative.

În ciuda experiențelor neplăcute, eu încă cred că am nevoie, la fel ca tine, de un părinte spiritual. Orice drum este mai ușor cu ajutorul unui ghid cu experiență, iar drumul către Rai nu este diferit.

De mai multe ori m-am aflat în situația în care părintele spiritual m-a salvat din a mă certa cu șeful meu și de a-mi pierde slujba. M-a ajutat să îmi dau seama că nenumăratele mele griji erau nefondate în viața mea spirituală, iar simpla lui prezență în viața mea m-a ajutat să mă pot ține de un plan spiritual.

Dar asta nu o spun doar eu. Iată ce a spus papa Benedict al XVI-lea despre asta: ”Toată lumea, dar în special cei care au ascultat glasul divin în a-l urma pe Cristos, au nevoie să fie acompaniați personal de un ghid de încredere în ceea ce privește doctrina și expert în lucrurile ce țin de Dumnezeu.”

Așadar, avem aici cinci pași pentru a ne găsi un părinte spiritual.

1.Rugăciune:  Vorbește cu Dumnezeu pentru a găsi pe cineva care să te ajute cu viața ta spirituală. Această rugăciune te va ajuta: ”Vino, Spirit Sfânt, foc al iubirii, sfințitor al sufletelor, părinte al părinților. Prin exemplul multor sfinți,  pe al căror patronaj mă bazez pentru ajutor, Tu mi-ai dat dorința de a avea o îndrumare spirituală. Deoarece fără Tine nu pot face nimic, acordă-mi darul de avea un părinte spiritual care va vorbi cu mine în numele Tău, va netezi drumul către sfințenie și care mă va conduce spre adevărata mea casă. ”

Sfântul Francisc de Sales a scris în Introducere în viața evlavioasă: ” Să nu ai nicio îndoială în această privință pentru că cel care a trimis un înger din ceruri, precum a făcut pentru tânărul Tobias, îți va trimite un îndrumător bun și loial.”

2.Întreabă un preot pentru recomandări: Aceste cuvinte ți-ar putea fi de folos: ”Sunt în căutarea unui părinte spiritual. Cunoașteți pe cineva cu experiență pentru această slujire, incluzându-vă pe dumneavoastră?” Menționează dacă ai prefera o îndrumare spirituală a unei femei sau al unui preot. Întreabă și alți preoți din zona ta până când vei avea trei candidați.

3.Stabilește o întâlnire cu candidații tăi: Apoi pune-le niște întrebări. Aici sunt câteva lucuri care poate ai vrea să le afli:

  • Aveți experiență pentru această slujire?
  • Sunteți familiarizat cu lucrările lui (spuneți aici autorii spirituali preferați)?
  • Sunteți disponibil la telefon între sesiuni?
  • Cum este viața voastră de rugăciune?

În final, fii conștient de propriul nivel de comfort. Deși nu te poți aștepta să fii complet deschis despre viața ta interioară cu un străin, dacă potențialul îndrumător te face să te simți incomfortabil pentru orice motiv, evită-l.

4.Începe o perioadă de probă cu cel mai bun candidat: Dacă ”interviurile” tale te-au condus la o opțiune bună, începe o perioadă de probă pentru îndrumare spirituală. După câteva întâlniri, oprește-te și evaluează.

Dacă încerci să te hotărăști între două opțiuni egale, alege îndrumătorul care locuiește mai aproape de tine. Ai putea crede că datorită importanței acestor întâlniri spirituale nu vei fi influențat de considerente banale precum dinstanța de parcurs, dar te-ai putea înșela.

5.Asumă-ți angajamentul față de noul tău părinte spiritual sau întoarce-te la pasul doi: Dacă simți că perioada de probă a dat roade,  bucură-te că ai gășit un părinte spiritual și ia-ți angajamentul de a te întâlni cu el sau ea în mod regulat. Nu dispera dacă trebuie să reiei procesul de la început. Sfântul Francisc de Sales a spus: ”Sunt mult mai puține persoane care sunt capabile de această sarcină decât ne putem imagina.” Un bun părinte spiritual știe că el sau ea nu se potrivește pentru toată lumea.

Dacă nu ești sigur ce trebuie să faci, ia în considerare aceste întrebări:

  • Am avut de câștigat de pe urma sfaturilor date de acest îndrumător?
  • Îngrijorările referitoare la această persoană se pot rezolva?
  • Repetarea acestui proces îmi pare imposibilă?

Dacă ai răspuns ”nu” la oricare din aceste întrebări, întoarce-te la pasul doi. Dacă ai răspuns ”da” la toate, vorbește cu părintele tău spiritual despre ceea ce te-a deranjat cu exemple concrete. Toate relațiile au nevoie de o discuție ”despre relație”. Dacă îndrumătorul tău este dispus să lucreze la nevoile tale, poți fii cu atât mai sigur că el este părintele spiritual potrivit pentru tine.

 

Traducere: Mihaela Simionaș

Sursa:it.aleteia.org

Exprimaţi-vă opinia