Papa Francisc, în capela Sfânta Marta, celebrând Sfânta Liturghie, joi, 16 noiembrie 2017


RV 16 nov 2017. Împărăția lui Dumnezeu nu este un spectacol, nici un carnaval, pentru că nu-i place publicitatea; în schimb, ea crește în noi prin puterea Duhului Sfânt, nu prin ”programele noastre pastorale”. Este, pe scurt, reflecția papei Francisc de la predica Sfintei Liturghii celebrată joi, 16 noiembrie 2017, în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului.

 

Făcând un comentariu la evanghelia zilei (Lc 17, 20-25), pontiful a prezentat o reflecție în jurul întrebării pe care fariseii o adresează lui Isus: când va veni împărăția lui Dumnezeu? Isus răspunde că ”împărăția lui Dumnezeu nu vine de o manieră care să atragă atenția”. ”Nu este un spectacol”, a subliniat pontiful, ”sau mai rău, cum de multe ori se crede, un carnaval”.

Papa Francisc: «Împărăția lui Dumnezeu nu se face vizibilă prin mândrie, prin orgoliu, nu iubește publicitatea. Este smerită, ascunsă și crește în acest fel. Cred că lumea, când se uita la Maica Domnul urmându-l pe Isus, spunea: ”Ea este mama, ah”. Femeia cea mai sfântă, dar în ascuns, nimeni nu știa misterul împărăției lui Dumnezeu, sfințenia împărăției lui Dumnezeu. Și când era lângă crucea Fiului, lumea spunea: ”Biata femeie, cu acest criminal ca fiu, sărmana femeie…” Nimeni nu știa».

”Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru”, amintește Isus în evanghelia zilei (v. 21). Asemenea seminței care, odată ce a fost semănată, crește din interior, tot la fel și împărăția lui Dumnezeu: crește ”pe nevăzute” în mijlocul nostru. Poate sta ascunsă ca mărgăritarul sau comoara, dar „întotdeauna în smerenie”.

Papa Francisc: «Cine dă creștere acelei semințe, cine o face să încolțească? Dumnezeu, Duhul Sfânt care este în noi. Or, Duhul Sfânt este spiritul blândeții, spiritul smereniei, este spiritul ascultării, spiritul simplității. El este cel care face să crească din interior împărăția lui Dumnezeu, nu planurile noastre pastorale, lucrurile mari… Nu, este Duhul Sfânt, pe ascuns. O face să crească, ajunge momentul potrivit și atunci apare fructul».

Toate acestea l-au făcut pe papa să spună că împărăția lui Dumnezeu este întotdeauna ”o surpriză” pentru că este un dar care vine de la Domnul. Crește întotdeauna din interior pentru că Duhul Sfânt este în noi: el o face să încolțească și să aducă roade:

Papa Francisc: «Noi toți suntem chemați să mergem pe această cale a împărăției lui Dumnezeu: este o vocație, este un har, este un dar, este gratuit, nu se cumpără, este un har pe care Dumnezeu îl dă. Și noi, cei care am primit botezul, îl avem în noi pe Duhul Sfânt. Cum este relația mea cu Duhul Sfânt, cel care face să crească în mine împărăția lui Dumnezeu? E o bună întrebare pe care să ne-o punem astăzi cu toții: eu cred cu adevărat că împărăția lui Dumnezeu este printre noi, este ascunsă, sau îmi place mai mult spectacolul?».

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia