Marți, 26 septembrie 2017, în cursul dimineții, papa Francisc a primit vizita mitropolitului Hilarion de Volokolamsk. – RV


27 septembrie 2017. Marți, 26 septembrie, în cursul dimineții, papa Francisc a primit vizita mitropolitului Hilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Ecleziastice Externe, din cadrul Patriarhatului de Moscova. Desfășurată la Casa Sfânta Marta, reședința din Vatican a pontifului, vizita mitropolitului de Volokolamsk se înscrie într-o serie de ocazii de dialog și dezbatere dintre Biserica Catolică și Patriarhatul de Moscova, privind mărturia comună despre Cristos în fața lumii.

La finalul întâlnirii cu papa Francisc, mitropolitul Hilarion a răspuns la câteva întrebări adresate de colega noastră Philippa Hitchen, de la redacția în limba engleză:
Mitropolitul Hilarion: “Înainte de toate, aș dori să confirm faptul că pelerinajul cu relicvele sfântului Nicolae în Rusia a fost un eveniment cu adevărat special: de altfel, aproximativ 2,5 milioane de persoane au venit să-i venereze moaștele, stând la rând timp de șase, opt și chiar zece ore. A fost într-adevăr un moment extraordinar. Cum a spus papa Francisc, timp de multe decenii, raporturile din Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Catolică s-au întărit înafara locurilor obișnuite frecventate de credincioși. De exemplu, multe persoane – chiar și din cadrul Bisericii – nu știau faptul că în anii ’60, ’70, mitropolitul Nicodim a venit la Roma; desigur toate mijloacele de comunicare din Uniunea Sovietică au trecut sub tăcere aceste vizite. Primul eveniment care a retrezit atenția poporului rus a fost, desigur, istorica întâlnire dintre pontif și patriarh, care s-a desfășurat în luna februarie a anului trecut. Însă, primul eveniment la care poporul a participat cu adevărat a fost cel al aducerii moaștelor sfântului Nicolae. În cadrul unei emisiuni transmisă în direct de Televiziunea Rusă, patriarhul a mulțumit în mod deschis și oficial papei Francisc și arhiepiscopului de Bari și astfel întreaga populație a aflat despre acest eveniment”.

La întrebarea dacă ar fi posibil să ne gândim la o vizită a papei Francisc la Moscova sau la o vizită a patriarhului Kirill la Vatican, în viitorul apropiat, mitropolitul Hilarion a răspuns că “deocamdată, nici una din cele două vizite nu este în program”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia