„A fi creștini nu este un statut social, ci înseamnă a deveni mărturisitori ai ascultării față de Dumnezeu”


 RV 27 Apr 2017 A fi creștini nu este un statut social, ci înseamnă a deveni mărturisitori ai ascultării față de Dumnezeu, precum Isus, iar consecințele acestui lucru sunt persecuțiile. Acestea au fost cuvintele papei Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată joi, 27 aprilie 2017, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful a subliniat că doar Duhul Sfânt ne poate face mărturisitori ai ascultării, însă trebuie să-i cerem acest har lui Dumnezeu.
 Comentând lecturile zilei (Fap 5,27-33; Ps 33; In 3,31-36), Sfântul Părinte a subliniat că „trebuie să ascultăm de Dumnezeu și nu de oameni”, astfel „creștinul este mărturisitor al ascultării”.

Papa Francisc: „Creștinul este un mărturisitor al ascultării, iar dacă noi nu suntem pe această cale a creșterii în mărturisirea ascultării nu suntem creștini. Trebuie cel puțin să pășim pe această cale: mărturisitor al ascultării. Precum Isus: nu este mărturisitor al unei idei, al unei filosofii, al unei firme, al unei bănci, al unei puteri: este mărturisitor al ascultării. La fel ca Isus”.

Însă, a observat episcopul Romei, a deveni „mărturisitori ai ascultării” este „un har al Duhului Sfânt”.

Papa Francisc: „Doar Duhul ne poate face mărturisitori ai ascultării. ‘Nu, eu merg la acel maestru spiritual, eu citesc această carte…’. Totul este bine, însă doar Duhul ne poate schimba inima și ne poate face pe toți mărturisitori ai obedienței. Este o lucrare a Duhului Sfânt și trebuie să o cerem, este un har ce trebuie cerut: ‘Părinte, Doamne Isuse, trimiteți-mi Duhul vostru pentru ca eu să devin un mărturisitor al ascultării’, adică un creștin”.

Pontiful Roman a subliniat că faptul de a fi mărturisitori ai ascultării atrage după sine și urmări precum cele din prima lectură: după răspunsul lui Petru, membrii Sinedriului doreau să-l ucidă.

Papa Francisc: „Urmările faptului de a fi mărturisitori ai ascultării sunt persecuțiile. Când Isus enumeră fericirile încheie: ‘Fericiţi sunteţi când vă vor insulta și vă vor persecuta’. Crucea nu poate fi îndepărtată din viața unui creștin. Viața unui creștin nu este un statut social, nu este un mod de a trăi, o spiritualitate care mă face bun, care mă face un pic mai bun. Aceasta nu ajunge. Viața unui creștin este mărturia în ascultare și viața unui creștin este plină de calomnii, zvonuri, persecuții”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia