De Andrea Tornielli

La sfârşitul Liturghiei din Duminica Floriilor celebrată în Piaţa “Sfântul Petru”, graţie unei foi care i s-a dat în ultimul moment de către ceremonier, papa Francisc s-a rugat pentru victimele atentatelor săvârşite în Egipt. “Iubitului meu frate”, papa Tawadros al II-lea, “Bisericii copte şi întregii iubite naţiuni egiptene exprim condoleanţele mele profunde – a spus Bergoglio -, mă rog pentru răposaţi şi pentru răniţi, sunt aproape de rude şi de întreaga comunitate. Domnul să convertească inima persoanelor care seamănă teroare, violenţă şi moarte”. Adăugând liber: “precum şi inima celor care fac şi trafichează armele”.

Peste mai puţin de trei săptămâni, la 28 aprilie 2017, Francisc va fi la Cairo pentru o călătorie de două zile: vizită ecumenică la fraţii copţi, printre creştinii care au plătit un mai mare tribut de sânge în ultimii ani, dar şi semnificativă pentru dialogul interreligios, pentru că papa îl va vizita pe marele imam de la universitatea sunnită Al-Azhar, Ahmad al-Tayyib şi va saluta circa o mie de participanţi la Conferinţa Internaţională despre Pace. Atentatele de ieri aruncă noi umbre asupra misiunii papale, însă în Vatican se afirmă că această călătorie nu este considerată deosebit de angajantă din punctul de vedere al securităţii: cea mai mare parte a întâlnirilor pontifului vor fi instituţionale şi se vor petrece în locuri super-controlate. Chiar şi la Liturghia pe care la 29 aprilie papa Francisc o va celebra pe un stadion închis din Cairo, cu circa 30.000 de credincioşi, securitatea va fi garantată.

Creştinii copţi aparţin unei Biserici antice şi consistente din punct de vedere numeric, capabile să-şi facă auzit public glasul său şi să ceară respectul faţă de drepturile lor. Sunt în vizorul fundamentaliştilor şi pentru că l-au susţinut, împreună cu musulmanii de la Al-Azhar, pe preşedintele al-Sisi, care se angajează în apărarea lor. Călătoria lui Francisc va fi aşadar una caracterizată de “ecumenismul sângelui”, dat fiind că persecuţiile unesc astăzi pe creştinii de diferite confesiuni. Papa de la Roma se va prezenta mai mult ca un frate pentru papa copt Tawadros şi un prieten pentru islamul care condamnă violenţa, decât ca un lider din Occident venit să invoce protecţie pentru minoritatea creştină.

(După Vatican Insider, 10 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia