Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher – RV


RV 31 Mar 2017 Mons. Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele, a ținut o conferință cu tema „Sfântul Scaun și apărarea dreptului la libertate religioasă de la papa Pius al X-lea la papa Francisc”. Evenimentul a avut loc la 29 martie 2017 la Universitatea Catolică din Milano, intervenția prelatului încadrându-se în simpozionul „De la Cristiada la provocările actualității. Calea libertății religioase”.

Secretarul pentru raporturile cu statele a observat cum „în ultima perioadă, la scară mondială, fără excepție pentru continentul european”, suntem martori „cum respectul pentru libertatea religioasă este de multe ori compromis, cu o înrăutățire preocupantă a condițiilor unei asemenea libertăți fundamentale, care în anumite cazuri a ajuns la gradul unei persecuții deschise, în care tot mai des creștinii sunt primele victime, chiar dacă nu singurele”. Arhiepiscopul Gallagher a remarcat că „factorii determinanți ai acestor situații sunt atribuiți persistenței statelor autoritare și nedemocratice”. La acestea, a observat prelatul, se adaugă faptul că „în multe state cu o veche tradiție democratică tendința religioasă tinde să fie privită cu o anumită suspiciune, fie din cauza problematicilor inerente contextului multicultural, fie pentru afirmarea ideologică a unei viziuni seculariste, conform căreia religiile ar reprezenta o formă de ‘sub-cultură’, purtătoare a unui trecut ce trebuie depășit”.

Mons. Gallagher a subliniat că „astăzi este mai necesar ca niciodată a aminti că este meritul istoric al creștinismului de a fi contribuit la crearea posibilității unui stat laic, prin separarea între ceea ce este a cezarului și ceea ce este a lui Dumnezeu”. Secretarul pentru raporturile cu statele a evidențiat că „din păcate, chiar și în Europa se observă o creștere îngrijorătoare a formelor de intoleranță și discriminare în raporturile cu creștinii”. De exemplu, a amintit prelatul, „doar între anii 2014-2015, Observatorul pentru intoleranță și discriminare împotriva creștinilor din Europa a primit peste o mie șapte sute de semnalări de cazuri de intoleranță și discriminare împotriva creștinilor pe vechiul continent. Este vorba despre un fenomen care atrage o atenție tot mai mare în mediul internațional”.

Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher amintește că „deja în ianuarie 2015, adunarea parlamentară a Consiliului Europei a aprobat o rezoluție cu titlul ‘A combate intoleranța și discriminarea în Europa, în particular împotriva creștinilor’”, în care, printre alte lucruri, „statele membre sunt invitate să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că fiecărei persoane din Europa îi este acordată o protecție efectivă a libertății religioase”. Prelatul a subliniat că „este o îndatorire a instituțiilor contracararea oricărei forme de discriminare bazată pe orientarea religioasă și, în perspectivă pozitivă, promovarea și protejarea libertății religioase în același fel și cu toate instrumentele angajate în apărarea fiecărui drept fundamental”.

În fine, mons. Gallagher a observat că „lumea traversează un moment de gravă criză internațională, cum nu s-a mai văzut de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial. Provocări epocale se arată la orizontul societății, în timp ce valorile purtătoare de umanitate creștină par slăbite în conștiința multora”. „Riscul cel mai grav în fața acestor fenomene”, a mai adăugat arhiepiscopul, „este acela de a ne închide în noi înșine, de a ceda acelei ‘globalizări a indiferenței’, acuzată de multe ori de papa Francisc”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia