arturo sosa general

Congregația Generală 36 l-a ales pe Părintele Arturo Sosa Abascal, din Provincia de Venezuela în calitate de Superior General al ordinului iezuit.

Părintele Sosa s-a născut la Caracas, Venezuela, pe data de 12 noiembrie 1948. Înainte de alegere, părintele Sosa a fost Delegatul Caselor Interprovinciale din Roma ale Societății lui Isus, fiind în același timp și Consilier al fostului Părinte  General.  Este laureat în filosofie cu o licență la Universitatea Catolică Andrés Bello, obținută în 1972. Ulterior, în 1990 a obținut titlul de doctor în științe politice în cadrul Universității Centrale din Venezuela. Vorbește limbile spaniolă, italiană, engleză.

În 2008, în timpul Congregației Generale 35, fostul Părintel Generale l-a numit pe părintele Arturo Sosa Consilier General, cu sediul provizoriu în Venezuela. În 2014, părintele Sosa avea să fie chemat la Roma, asumând funcția de Delegat al Caselor Interprovinciale Romane ale ordinului iezuit: Universitatea Pontificală Gregoriana, Institutul Biblic Pontifical, Institutul Pontifical Oriental, Observatorul Astronomic Vatican, Civiltà Cattolica, Centrul Aletti, precum și colegiile iezuite internaționale din Roma.

Între 1996 și 2004, părintele Sosa a fost superior provincial al iezuiților din Venezuela, până atunci coordonând sectorul social în cadrul Centrului Gumilla de cercetare și acțiune socială.

Însă cea mai mare parte a vieții și-a dedicat-o studiului și învățământului, ocupând de-a lungul timpului mai multe funcții academice. A fost profesor și membru al Fundației catolice Andrés Bello precum și Rector al Universității Catolice din of Tachira. Concomitent și-a continuat studiile și activitatea academică în domeniul științelor politice în diferite centre și instituții de învățământ, precum Catedra de Teorii politice contemporane și Departamentul de schimbare socială din Venezuela în cadrul Facultății de Științe Sociale.

În 2004 a fost invitat să predea ca visiting professor la Centrul de Studii Latino-Americane din cadrul Universității Georgetown, continuând să fie profesor în Departamentul de studii politice al Universității Catolice din Tachira.

Deși noul Superior General a fost deja ales, lucrările Congregației Generale 36 încă nu s-au terminat. De acum înainte, adunarea delegaților va aborda subiecte de maximă importanță precum schimbările demografice majore din cadrul ordinului iezuit, răspunsul dat secularizării și provocărilor lumii actuale, inegalitățile sociale și violența. Bucuria sărbătorii nu poate face abstracție de realitatea în care trăim, ci o asumă în credință.

sursa: http://www.gc36.org/gc36-new-father-general/

Exprimaţi-vă opinia