29.08.2016, Vatican (Catholica) – Luni, 29 august, dimineața, Papa Francisc l-a primit în audiență privată pe Mark Zuckerberg, președinte și CEO al Facebook. În declarația dată de Greg Burke, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, se spune: „Astăzi Sfântul Părinte l-a primit pe Zuckerberg, fondator și CEO al Facebook, care a fost însoțit de soția sa, Priscilla Chan. Au discutat despre cum se pot folosi tehnologiile în comunicații pentru alinarea sărăciei, pentru încurajarea unei culturi a întâlnirii și pentru a transmite un mesaj de speranță, în special celor mai săraci”.

Directorul Facebook, în vârstă de doar 32 de ani, se află în Italia pentru a participa la nunta lui Daniel Ek, co-fondator și CEO al Spotify, nuntă ce a avut loc la lacul Como, ieri. Astăzi este în Roma pentru o conferință la Universitatea LUISS și pentru o întâlnire cu premierul italian Matteo Renzi la Palazzo Chigi, reședința premierului. Acum cinci ani, Zuckerberg a salutat venirea Papei pe Instagram (cumpărat de Facebook), când tocmai își făcuse cont acolo: „Bine ați venit pe Instagram, Papa Francisc! Indiferent de credință, cu toții putem fi inspirați de umilința și compasiunea Papei Francisc. Abia aștept să îl urmăresc pe Papa și să văd cum continuă să împărtășească lumii mesajul său de milostivire, egalitate și dreptate.”

Jorge Mario Bergoglio nu este un mare utilizator al calculatorului. „Sunt nepriceput cu calculatoarele… ce rușinos, nu?”, mărturisea el în spaniolă: „Soy un tronco … Que verguenza!” Papa nu are cont pe Facebook. Dar pe lângă Instagram are nouă conturi pe Twitter (unul, dar pe mai multe limbi), cu peste 30 de milioane de persoane ce îl urmăresc. Papa s-a folosit des și de Google Hangout, prin care s-a întâlnit online cu tineri din toată lumea, ca parte a proiectului educațional promovat de fundația Scholas Occurrentes. Pe 15 ianuarie, Pontiful l-a primit pe Eric Schmidt, președinte executiv și fost CEO al Google, într-o audiență strict privată. Acesta a venit însoțit de Jared Cohen, președintele Jigsaw, anterior cunoscut ca Google Ideas. După câteva zile, pe 22 ianuarie, l-a primit pe CEO-ul Apple, Tim Cook. La finalul uneia dintre audiențele generale din noiembrie 2014, Papa a salutat-o pe Melinda Gates, soția fondatorului Microsoft, Bill Gates, împreună cu care a înființat Fundația Bill și Melinda Gates. Zuckerberg este de asemenea filantrop și implicat în proiecte educative.

În recenta constituție apostolică „Vultum Dei quaerere” (Căutând fața lui Dumnezeu), despre viața contemplativă feminină, Papa le-a cerut călugărițelor, în speță celor de clauzură, să arată prudență în folosirea internetului: „În societatea noastră, cultura digitală are o influență decisivă în modelarea gândurilor și modurilor în care relaționăm cu lumea și în special cu ceilalți oameni. Comunitățile contemplative nu sunt imune la acest climat cultural. În mod clar, aceste canale media pot să fie de ajutor în formare și comunicare. În același timp, îndemn la discernere prudentă, pentru a vă asigura că ele rămân cu adevărat în slujirea formării la viața contemplativă și a comunicării necesare, și nu devin ocazii de pierdere de vreme sau de evadare din cerințele vieții fraterne de comuniune. Nici nu trebuie să se arate dăunătoare vocației voastre sau să devină un obstacol în viața voastră dedicată în întregime contemplării.”

Ideea generală a Papei despre rețelele sociale reunește discernământul atent cu atitudinea pozitivă: „Emailurile, mesajele text, rețelele sociale și chat-urile pot să fie forme deplin umane de comunicare”, scria el pe 24 ianuarie, în mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor. „Nu tehnologia determină dacă o comunicare este sau nu autentică, ci de fapt inima omului și capacitatea noastră de a folosi înțelept mijloacele pe care le avem la dispoziție. Rețelele sociale pot facilita relațiile și să promoveze binele societății, dar de asemenea pot contribui la polarizarea și divizarea între persoane și grupuri. Lumea digitală este o piață publică, un loc de întâlnire unde îl putem încuraja sau degrada pe celălalt, intra în discuții semnificative sau în atacuri necinstite.”

Într-un mesaj cu aceeași ocazie, din 2014, Papa scria: „Internetul în special oferă posibilități imense de întâlnire și solidaritate. Este ceva cu adevărat bun, un dar de la Dumnezeu.” Pe pagina sa Facebook, Mark a scris după întâlnirea de azi cu Papa: „A fost o întâlnire pe care nu o vom uita niciodată. Poți simți căldura și amabilitatea sa, și cât de profund îi pasă să îi ajute pe oameni.”

Imagini

Exprimaţi-vă opinia