RV 25 aug 2016. Continuă actualizarea tristului bilanț al cutremurului de 6.0 grade pe scara Richter care a lovit miercuri dimineață centrul Italiei, cu epicentrul lângă orașul Rieti. Potrivit Protecției Civile italiene, numărul victimelor a ajuns joi la 247 de morți. Surse oficiale de la București au anunțat joi că printre aceștia se numără cinci cetățeni români în timp ce alți 11 cetățeni români sunt dați dispăruți. MAE a transmis condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în urma acestei tragedii şi acordă întreaga asistență necesară în continuare. Echipele consulare mobile, informează Ambasada României în Italia, s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cei patru cetăţeni români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate. Cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români. În ceea ce privește semnalările primite privind cetățenii români daţi dispăruţi, menționăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie. Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acționează coordonat și întreprind verificări la unitățile spitalicești din zonă pentru a identifica dacă printre răniți sunt și alţi cetățeni români.

Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia, dar cel mai greu încercat este orășelul Amatrice, din apropiere de Rieti, unde la această oră se numără cel puțin 200 de morți. Potrivit unui comunicat al Executivului, difuzat de Agerpres, premierul Dacian Cioloș a transmis un mesaj de condoleanțe Guvernului Republicii Italia, în care își exprimă solidaritatea cu poporul italian și compasiunea față de familiile victimelor afectate de cutremur. “În aceste momente tragice suntem alături de comunitatea italiană din Amatrice și de toți cetățenii Italiei, loviți de consecințele teribilului cutremur”. În același timp, premierul României și-a exprimat compasiunea față de familiile românilor afectate de cutremur. ”Gândurile noastre”, se afirmă în comunicat, ”se îndreaptă către persoanele afectate, români și italieni, deopotrivă, precum și către cele care fac eforturi pentru salvarea și ajutorarea victimelor. În numele Guvernului român și al meu personal transmit condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața, iar celor răniți, recuperare cât mai grabnică și puterea de a trece peste această suferință. Spiritul fratern care ne leagă ne va fi sprijin pentru a depăși momentele dureroase prin care trecem”, mai spune premierul Cioloș. Șeful Executivului a transmis miercuri premierului italian Matteo Renzi mesajul său de solidaritate și a oferit colaborarea autorităților române.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri omologului său italian, Sergio Mattarella, un mesaj de condoleanțe în urma puternicului seism produs în peninsulă. “Cu profundă tristețe”, afirmă Iohannis în mesajul citat de Agerpres, ”am aflat despre cutremurul care a afectat centrul Italiei în cursul nopții de 23 spre 24 august, soldat cu regretabile pierderi de vieți omenești, răniți, persoane dispărute sau evacuate, importante pagube materiale. Din păcate, acest cutremur de magnitudine importantă ne readuce în memorie un alt eveniment tragic din istoria recentă a Italiei, seismul din orașul L’Aquila din 2009”. Președintele își exprimă solidaritatea cu poporul italian atât în nume personal, cât și în numele românilor, transmițând condoleanțe familiilor și apropiaților victimelor, precum și urări de însănătoșire grabnică pentru cei răniți.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia