Mons Camillo Ballin (în stânga), vicar apostolic al Arabiei de Nord


 20 august 2016. Privitor la îndemnul la dialog și primire, apel făcut de altfel și de papa Francisc în Mesajul adresat Mitingului prieteniei între popoare de la Rimini, promovat de mișcarea eclezială “Comuniune și Eliberare”, mons. Camillo Ballin, vicar apostolic al Arabiei de Nord, prezent la întâlnire, a spus:
 Mons. Ballin: “Tema este desigur foarte actuală, mai ales în Italia, țara cea mai expusă primirii acestor persoane care fug de războaie și de situații extrem de dificile din punct de vedere existențial, fiind foarte importantă păstrarea în noi a sentimentului de fraternitate și de înțelegere față de celălalt. Trăiesc în țările arabe de 47 de ani, din care 10 i-am petrecut în Sudan, în contact cu situații extrem disperate din punct de vedere uman, cu persoane care sufereau din cauza foamei și a discriminării sociale și religioase.  De aceea, înțeleg motivațiile care le determină pe aceste persoane să fugă; situațiile cu care se confruntă fiind extrem de dificile. De multe ori m-am întrebat ce aș face dacă m-aș afla în locul lor. Eu am sprijinul unei familii bisericești, al unei familii naturale, însă dacă m-aș afla în situația lor? Aș face ca ei, aș încerca să fug de o situație extrem de dificilă pentru a reuși să asigur familiei și fiilor mei un viitor mai plin de umanitate, mai senin, mai fericit. De aceea, trebuie multă atenție pentru a nu cădea în capcana ideologiilor sau a ideilor alimentate de politică atunci când evaluăm astfel de situații extrem de dificile.”

Solicitându-i-se o explicație privind agitația din rândul maselor arabe, definită revoluționară, vicarul apostolic al Arabiei de Nord a precizat:
Mons. Ballin: “O revoluție din punct de vedere social: faimoasele primăveri arabe. Însă, ulterior fundamentaliștii le-au confiscat și, din revoluții sociale, au devenit revoluții fundamentaliste. Este dificil de spus cum va fi viitorul, deoarece moderații nu s-au exprimat deloc. Mai exact, cea au făcut cei moderați, ce au spus cei moderați? I-am văzut dintr-o dată în biserică, în urmă cu câtva timp, după uciderea acelui preot, dar din punctul meu de vedere a fost mai mult un gest dictat de emoția momentului și nu o adevărată luare de poziție împotriva a ceva. Aș fi preferat un context mai laic. Nu au făcut niciodată o demonstrație civică, publică, pentru a spune că islamul nu este acela [n.n. al violenței]. Cum putem noi convinge lumea că islamul nu este violent dacă cei care se definesc “moderați” nu au făcut nicio manifestație pentru a demonstra lumii că nu este acela adevăratul islam? Este necesară o luare de poziție mult mai serioasă, mult mai radicală, cu interviuri în ziare, cu luări de poziție și la nivel politic, cu expresii foarte clare, tari, pentru a spune că acela nu este adevăratul islam. Însă acest lucru nu s-a întâmplat și am impresia că nu se întâmplă încă.”

 

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia