De Deborah Castellano Lubov

În această eră în care laicatul catolic este în prim plan trebuie promovată căsătoria creştină. Şi viaţa, la toate nivelurile şi la toate vârstele, trebuie ocrotită. Asta afirmă Monseniorul Kevin Farrell, episcop de Dallas, numit recent de papa Francisc prefect al nou-născutului Dicaster pentru Laici, Familie şi Viaţă. Într-un interviu exclusiv acordat agenţiei Zenit, prelatul de origine irlandeză destăinuieşte: “Mereu a fost dorinţa mea de a-i promova pe laici şi de a-i ajuta să-şi creeze spaţiul lor adecvat în Biserică” şi se opreşte asupra propriilor aşteptări şi asupra a ceea ce va aduce din experienţa sa în Statele Unite. Farrell explică şi cum intenţionează să promoveze căsătoria, familia şi viaţa şi vorbeşte despre speranţele sale cu privire la roadele ultimelor două Sinoade despre familie, ţinute în Vatican, pentru a conduce munca dicasterului.

Excelenţă, pentru ce a fost necesar să se unească laicii şi familia într-un singur dicaster?

Eh, aceasta este o întrebare care ar trebui adresată altcuiva… Oricum, cred că e vorba de un mod de a coordona slujirea întregului spirit de evanghelizare al Bisericii cu privire la aceste două sau trei aspecte diferite, care, în fond, au de-a face cu aceeaşi temă: se referă la viaţa zilnică a poporului lui Dumnezeu, fie că sunt laici, fie că sunt single sau căsătoriţi. Este la fel de important, în această fază, în acest moment istoric precis, ca noi să ne concentrăm mult asupra căsătoriei şi asupra familiei. Şi cred că tocmai pentru asta papa a ales să convoace două Sinoade despre chestiunile căsătoriei şi familiei şi să sublinieze “bucuria iubirii” în exortaţia sa apostolică Amoris laetitia. Acest document trebuie promovat nu numai în general printre laici, ci, în mod specific, printre familii, adică locul în care în general laicii îşi găsesc dimensiunea lor ideală. Deci îl rog pe Dumnezeu că vom fi în măsură să promovăm această exortaţie apostolică şi noi ne vom angaja în acest sens.

În ce mod veţi primi moştenirea celor două Sinoade în noul dumneavoastră rol dicasterial?

Consider că acest document va orienta munca noului dicaster timp de mulţi ani în viitor. Cred că acest dicaster va continua munca deja făcută de cele două Consilii Pontificale (Laici şi Familie) dar asta va avea loc cu o nouă viziune şi o energie reînnoită. Obiectivul meu va fi să se înţeleagă exact ceea ce fiecare dintre aceste secţiuni diferite face şi, cu ajutorul laicilor din toată lumea, să se evalueze ce va putea să fie desfăşurat mai bine şi cu eficacitate mai mare în această eră a mass-media şi a comunicaţiilor sociale.

De altfel papa Francisc a sugerat că astăzi a venit momentul laicilor…

Da, este chiar aşa.

În acelaşi timp Sfântul Părinte a observat că acest aspect încă nu este relevant în Biserică. Credeţi că prin crearea acestui dicaster cel care doreşte o prezenţă mai mare a laicilor în Biserică va fi satisfăcut? Există experienţe deosebite în acest sens pe care dumneavoastră le-aţi avut în dieceza de Dallas pe care le veţi aduce în Vatican?

Înainte de toate, eu cred că acesta este timpul laicilor. Papa Francisc vrea să-i promoveze pe laici la toate nivelurile administraţiei Bisericii. Toate organele consultative, în cadrul Bisericii sau al Curiei, au nevoie de laici în roluri speciale. Dacă se citesc statutele noului dicaster, pentru prima dată se citeşte că subsecretarii fiecărui departament trebuie să fie laici; şi laicii trebuie să fie prezenţi şi în organismele consultative sau în cele care se ocupă să promoveze organizaţii internaţionale, mişcări, studii şi aşa mai departe. Această muncă noi am făcut-o deja în dieceza mea la Dallas. Când am ajuns acolo am adunat toate fişele laicilor care puteau efectiv să desfăşoare vreo slujire. Dorinţa mea a fost mereu de a promova laicatul şi de a-l ajuta să-şi creeze un spaţiu adecvat în Biserică.

Aşadar, credeţi că prin numirea dumneavoastră Biserica universală va primi un stimulent în aceste domenii?

Sper, înainte de toate prin intermediul slujirii, să pot petrece timp pentru a analiza şi a înţelege exact ce anume se face. Apoi, de acolo, voi face clar ce pot mai bine, cu consultanţa laicilor, pentru a implementa toată activitatea. Aici în Statele Unite, acele slujiri sunt bine organizate. Şi eu nu sunt în măsură, deocamdată, să vorbesc despre situaţia din Italia sau din restul lumii, dar cu siguranţă este dorinţa mea de a promova căsătoria şi viaţa umană la toate nivelurile şi la toate vârstele.

Ultima întrebare: transferându-vă la Roma, consideraţi că se va deschide un nou capitol al vieţii dumneavoastră?

Cum vă puteţi imagina, a fost o mare surpriză precum şi un şoc pentru mine, până acolo încât voi avea nevoie de timp pentru a mă adapta la această noutate… Sunt sigur că credincioşii la Dallas (sau măcar mulţi dintre ei) vor fi întristaţi la ideea de a pierde episcopul lor, aşa cum se întâmplă în orice dieceză, şi în acest moment va trebui să mă confrunt cu asta. După aceea, se va merge înainte şi se va începe acest nou capitol. Abia aştept să fiu la Roma, este un oraş pe care-l iubesc, am trăit acolo circa nouă ani şi actualmente trăieşte acolo fratele meu Brian, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. Şi acest lucru va fi o schimbare, pentru că, nouă ca preoţi nu ni s-a întâmplat niciodată să lucrăm în acelaşi oraş, nici în aceeaşi ţară. Deci, iată-ne aici…

(După Zenit, 19 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşc

 

Exprimaţi-vă opinia