• 18 Aug 2016

Papa Francisc l-a primit în audiență, miercuri după-amiază (17 august), pe președintele francez François Hollande. Vizita s-a desfășurat în formă privată și a durat circa 40 de minute. Președintele Franței a fost însoțit de ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, și de ambasadorul francez pe lângă Sfântul Scaun, Philippe Zeller.

Hollande i-a dăruit pontifului un vas de porțelan de Sèvre, cu stema Franței. La rândul său, Sfântul Părinte i-a dăruit șefului statului francez o sculptură în bronz, un exemplar al enciclicei Laudato si’ și exortațiile apostolice Amoris Laetitia și Evangelii Gaudium. După audiența cu pontiful, Hollande s-a întâlnit cu secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin.

Înaintea colocviului privat cu papa Francis, președintele Hollande a răspuns întrebărilor unor jurnaliști, amintind și despre asasinarea părintelui Jacques Hamel, ucis în data de 26 iulie de doi tineri teroriști francezi de origine magrebiană, în parohia Saint-Etienne du-Rouvray, în Normandia.

Hollande a exprimat recunoștință și gratitudine față de papa Francisc, spunând: “După teribila încercare cauzată de asasinarea părintelui Hamel, după atentatul de la Nisa, papa a transmis un mesaj de mare confort”, adăugând că și liberii Bisericii din Franța au adresat mesaje deosebit de importante, care au amintit necesitatea de a rămâne uniți și compacți, subliniind totodată nevoia de reconciliere și de solidaritate.

Răspunzând la o întrebare referitoare la situația creștinilor din Orientul Mijlociu, președintele Hollande a spus că Franța se numără printre protectorii acestora, evidențiind contribuția creștinilor la stabilirea echilibrului întregii regiuni. Hollande a explicat că la criza refugiaților trebuie răspuns printr-o clară viziune asupra lumii și nu prin instrumentalizarea fricii.

Referindu-se la uciderea cu brutalitate a părintelui Hamel, președintele Hollande a spus: “Catolicii francezi sunt foarte încercați de acest atentat, dar Franța întreagă a fost lovită deoarece, când un preot este asasinat, este profanată republica, căci republica trebuie să protejeze”, explicând că laicitate înseamnă protejarea tuturor cultelor și asigurarea libertății de a crede sau de a nu crede, subliniind că “acest mesaj al laicității nu este destinat să rănească ci să reunească și să reconcilieze”.

Sursa:ro.radiovaticana.va

Exprimaţi-vă opinia