Papa Francisc la audiența generală de miercuri, 17 august 2016 – OSS_ROM

17/08/2016 10:30
17 august 2016. “Când prin compasiunea și iubirea sa ne acordă un har, ne iartă păcatele, ne îmbrățișează și ne face părtași de iubirea sa, Isus o face pe deplin, niciodată pe jumătate. Și, așa cum s-a petrecut la înmulțirea pâinilor, când toți au fost săturați, Isus umple și azi inima și viața noastră cu iubirea, iertarea și compasiunea sa”, a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 17 august, din Aula Paul al VI-lea, dedicată milostivirii ca instrument de comuniune.

Inspirându-se din episodul înmulțirii pâinilor, relatat în capitolul 14 al Evangheliei după sfântul Matei, papa Francisc s-a referit mai întâi la contextualizarea minunii înfăptuite de Isus. Înmulțirea pâinilor are loc într-un moment de profundă mâhnire pentru Isus, după aflarea veștii morții lui Ioan Botezătorul, profetul carismatic, însă Mântuitorul nu rămâne indiferent față de mulțimea care-l urma peste tot.
Papa Francisc: “Așadar, chiar și în acea zi Învățătorul s-a dedicat mulțimii. Compasiunea nu este un sentiment vag, ci arată în schimb întreaga forță a voinței sale de a ne sta alături și de a ne mântui”.

La lăsatul serii, Isus se preocupă de mulțimea obosită și înfometată și, îngrijindu-se de cei care-l urmează, vrea să-i implice pe discipolii săi în această acțiune”, demonstrându-le că puținele pâini și cei câțiva pești pe care-i aveau, prin forța credinței și a rugăciunii, putea fi împărțiți la toată mulțimea, săturându-i pe toți.

Făcând un paralelism  între efectele avute de înmulțirea pâinilor asupra celor care-l urmau pe Isus și efectele avute asupra noastră de Sfânta Împărtășanie, pontiful a subliniat că “pâinea euharistică care ne hrănește este așadar pâine de comuniune și, în același timp, pâine care revigorează slujirea noastră”. „De aceea” – a subliniat  –  “a trăi comuniunea cu Cristos este cu totul diferit față de atitudinea de pasivitate sau de îndepărtare de viața zilnică, dimpotrivă integrându-ne tot mai mult în relația cu bărbații și femeile din timpul nostru, pentru a le oferi un semn concret al milostivirii și atenției lui Cristos”.
Papa Francisc: “Isus vede mulțimea, simte compasiune, multiplică pâinile și tot astfel face cu Euharistia. Iar noi credincioșii care primim această pâine suntem îndemnați de Isus să ducem și altora acest gest de slujire, cu aceiași sentiment de îndurare avut de Isus. Acesta este parcursul ce trebuie urmat.”

De asemenea, „în timp ce ne hrănește cu Cristos, celebrarea Euharistiei ne transformă și pe noi, încetul cu încetul, în trupul lui Cristos și în hrană spirituală pentru frați. Isus vrea să ajungă la toți, pentru a le duce tuturor iubirea lui Dumnezeu. De aceea face din fiecare credincios un slujitor al milostivirii”.

Referindu-se la finalul relatării în care este specificat faptul că “toți au mâncat și s-au săturat”, pontiful a punctat faptul că Isus le-a dat discipolilor posibilitatea de a-i urma porunca. „În acest mod” – a spus – ”aceștia cunosc strada pe care o au de urmat: a da de mâncare poporului și a-l ține unit; adică a fi în slujba vieții și a comuniunii în propria familie, la locul de muncă, în parohie și în grupurile de apartenență, un semn vizibil al milostivirii lui Dumnezeu care nu vrea să lase pe nimeni pradă singurătății și lipsurilor, astfel încât să coboare comuniunea și pacea între oameni și comuniunea cu Dumnezeu, întrucât această comuniune este viață pentru toți.”

Primiți acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la finalul audienței generale de miercuri, 17 august, a cărei cateheză a fost dedicată temei „Milostivirea instrument de comuniune”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia