Papa Francesco vizitează Comunitatea Ioan al XXIII-lea în contextul vinerii milostivirii – OSS_ROM

13 august 2016. Papa Francisc a făcut vineri după-amiază (12 august) o vizită neanunțată la “Comunitatea Papa Ioan al XXIII-lea”, fondată de părintele Oreste Benzi, unde s-a întâlnit cu 20 de femei eliberate din rețeaua organizată de prostituție, găzduite în această structură. Toate cele 20 de tinere, cu vârste în jur de 30 de ani, au suferit grave violențe fizice. Șase dintre acestea provin din România, patru din Albania, șapte din Nigeria și trei din Tunisia, Italia și Ucraina.

Vizita pontifului s-a dorit un apel la conștiințe în vederea combaterii traficului de ființe umane, definit de nenumărate ori un „delict împotriva umanității” și “o plagă pe corpul umanității contemporane, o rană în trupul lui Cristos”. Printre cei prezenți se afla și responsabilul general al comunității, Giovanni Pasolo Ramonda, doi lucrători în teren, responsabilul apartamentului și părintele Aldo Bonaiuto, asistent spiritual al comunității care, intervievat de colegul nostru Michele Raviart, a spus:

P. Bonaiuto: “A fost o mare surpriză, mai ales pentru aceste tinere care au suferit din cauza prostituției ca formă de sclavie. Așadar, Sfântul Părinte a venit în vizită pentru a le întâlni și a le asculta istoriile de viață. Au fost cu adevărat momente extraordinare, de suferință, lacrimi dar și de consolare primită de la Sfântul Părinte. Papa a folosit cuvinte foarte frumoase dar și foarte tari: a cerut iertare în numele tuturor creștinilor pentru violențele și tot răul pe care a trebuit să-l sufere aceste tinere, ceea ce a spus fiind cu adevărat emoționant. Sfântul Părinte a ascultat pe îndelete istorisirile acestor tinere, fiind foarte emoționat. Le-a îmbrățișat și a vorbit cu fiecare în parte, printre acestea aflându-se și o tânără care s-a aflat în situația de a naște pe stradă, singură, copilul murindu-i în brațe. Pontiful a ascultat istorii dramatice, văzând cicatricele, urmele cruzimii violente, lăsate pe trupurile lor de negustorii de ființe umane: tinere bătute, mutilate… .”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia