De Andrea Tornielli

Răspunsul papei la violenţa teroriştilor islamici nu este “toleranţă”. Este în schimb un “răspuns puternic şi convins”. Gestul musulmanilor care au decis să manifeste solidaritatea lor faţă de creştini pentru asasinarea barbară a părintelui Jacques Hamel este un semn inovativ şi important”. Teologul Bruno Forte, arhiepiscop de Chieti-Vasto, i-a lăsat de puţin timp pe tinerii de la ZMT îndreptându-se spre aeroportul din Cracovia pentru a se întoarce în Italia. Astfel comentează la Vatican Insider prezenţa credincioşilor islamici în biserici.

Ieri în multe biserici musulmanii au fost prezenţi la Liturghie pentru a manifesta solidaritatea lor faţă de creştini. Ce semnificaţie are acest gest?

“Este un gest inovativ şi important, pentru că în mod normal acest lucru nu s-a întâmplat niciodată ca semn comun, public. Şi vrea să semnifice că în multe exprimări ale sale comunitatea islamică vrea să mărturisească public solidaritatea sa faţă de creştini, loviţi de episoade barbare ca acela al uciderii părintelui Jacques Hamel. Gestul acestor credincioşi musulmani atestă ceea ce papa Francisc a spus: violenţa comisă în numele lui Dumnezeu, abuzând de numele lui Dumnezeu, nu este justificată niciodată. Adevăratul jihad este lupta cu sine pentru ca binele să învingă”.

Există unii care cer răspunsuri puternice împotriva islamului în faţa terorismului jihadist. Papa însă afirmă că războiul care este în desfăşurare nu este un război de religie şi le spune tinerilor că ura nu va fi învinsă de mai multă ură. De ce?

“Sunt profund convins că papa dă lumii unicul mesaj cu adevărat rodnic. Ne aminteşte că a răspunde la violenţă cu altă violenţă provoacă numai mai multă ură, mai multă moarte. Dacă în schimb se răspunde cu milostivirea şi cu iertarea, există posibilitatea de a construi o lume mai dreaptă şi mai fraternă. Cea indicată de papa Francisc cred că este singura cale pentru a realiza asta”.

Cum consideraţi integrarea musulmanilor în Italia?

“În linie generală, şi ca o chestiune numerică, mi se parte mult mai senină faţă de ceea ce se întâmplă în contextul francez sau belgian, unde prezenţa numeroasă fără nicio integrare adevărată – cum demonstrează banlieu franceze – a provocat o încărcătură de violenţă şi de ură. În Italia mi se pare că asta nu s-a întâmplat. Şi din cauza faptului că prezenţa islamică s-a distribuit ca blana de leopard în ţară, fără a crea ghetouri sau grupuri consistente care să poată deplânge forme de marginalizare. Aşadar există o consistenţă numerică mai mică, dar există şi o capacitate de integrare a italienilor, care ei înşişi în atâtea părţi ale lumii au trăit ca migranţi. Amintirea a ceea ce am trăit personal în trecutul nostru recent, fără ca Italia să fi fost o mare putere colonială, probabil că facilitează o cale de integrare mai senină”.

Răspunsul evanghelic în faţa evenimentelor ca acelea de la Nisa, München şi Rouen nu riscă să apară “tolerantă”?

“Aceasta este acuza care este adusă papei Francisc şi tuturor celor care asemenea lui – şi eu sunt printre aceştia – reafirmă că răspunsul la violenţă nu poate să fie violenţa. Toleranţa este o atitudine renunţătoare. Ceea ce propune papa este în schimb o atitudine puternică şi convinsă, atitudinea celui care ştie că forţa, violenţa, închiderea, la sfârşit produc numai mai multă durere şi moarte. În schimb dialogul, iertarea oferită şi primită, în timpuri îndelungate poate construi convieţuirea şi o lume mai bună. În spatele acestei alegeri există aşadar cu totul altceva decât renunţare, pasivitate, frică, cvietism sau subevaluare a problemei. Este un răspuns puternic, deşi nu face apel la forţă ci priveşte la Evanghelie şi este destinat să aducă roade”.

(După Vatican Insider, 1 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia