Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Philadelphia, în SUA – AFP


 26 septembrie 2015. După ce a fost la Washington și New York, cu momente care au lăsat o puternică amprentă asupra Bisericii și societății americane, papa Francisc începe sâmbătă ultima parte a călătoriei sale apostolice de 6 zile în Statele Unite ale Americii, prilejuită de cea de-a VIII-a Întâlnire mondială familiilor, în desfășurare la Philadelphia de la 22 la 27 septembrie 2015 pe tema ”Iubirea este misiunea noastră. O familie vie”.
Astfel, sâmbătă, 26 septembrie, penultima zi din călătoria apostolică, Papa Francisc merge de la New York la Philadelphia, unde participă în cursul serii la  Veghea de rugăciune din cadrul celei de-a VIII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor. La ora locală 10.30 (ora României 17.30), Papa prezidează Sfânta Liturghie în catedrala din Philadelphia cu episcopii și preoții din regiunea ecleziastică Pennsylvania, iar după amiază se întâlnește cu membrii comunității hispanice și alți imigranți la un moment de rugăciune pentru libertatea religioasă.

Din agenda de duminică, 27 septembrie, menționăm rugăciunea Pontifului împreună cu episcopii participanți la Întâlnirea mondială a familiilor și vizita la deținuții dintr-o închisoare de maximă siguranță. După amiază, papa Francisc prezidează, începând cu ora locală 16.00 (ora României 23.00), Sfânta Liturghie de încheiere a celei de-a VIII-a Întâlniri mondiale a familiilor. În fine, ceremonia de rămas bun și întoarcerea la Roma, unde sosirea este prevăzută pe aeroportul Ciampino luni, 28 septembrie, în jurul orei locale 10.00.

Cea de-a opta Întâlnire Mondială a Familiilor, în curs de desfășurare la Philadelphia, în SUA, a oferit familiilor participante oportunitatea trăirii, timp de o săptămână, a unei experiențe de credință destinată să le întărească prin aprofundarea reflecției asupra situației familiei, a unei familii care susține Biserica și care, la rândul său, este susținută de Biserică, după cum i-a explicat părintele Andrea Ciucci, din cadrul Consiliului Pontifical pentru Familie, colegului nostru Massimiliano Menichetti, trimis al Radio Vatican în Statele Unite ale Americii, cu prilejul călătoriei apostolice a Papei Francisc.

Părintele Andrea Ciucci: Biserica susține familia și familia susține Biserica înseamnă că lucrurile sunt mereu în relație, căci nu se poate lucra și trăi în compartimente separate. Și imaginea pe care Conciliul o oferă despre Biserică este aceea de popor, de popor al lui Dumnezeu aflat în mers pe calea istoriei. Experiența familiei este relația prin excelență care te constituie și te abilitează să trăiești în societate și în lume, alături de alții, acest aspect însemnând dinamism”.

Printre numeroasele familii din lumea întreagă care participă la Întâlnirea Mondială de la Philadelphia se numără și o familie din Roma, soț și soție, doamna Marilena exprimându-și entuziasmul pentru oportunitatea de a participa, alături de familii din întreaga lume, la întâlnirea de la Philadelphia:

Marilena: “Pentru mine este o experiență unică: am participat în urmă cu trei ani la Întâlnirea de la Milano unde a fost, de asemenea, cu adevărat frumos. De fapt, a mă afla în mijlocul tuturor acestor persoane care au venit tocmai pentru a exprima frumusețea familiei, pentru a da mărturia lor de credință și de curaj și în prezent, prin înfruntarea problemelor familiale este, într-adevăr, foarte, foarte frumos.”

Cerându-i-se să exprime ce așteptări are de la Sfântul Părinte care a spus, în nenumărate rânduri, că “familia este temelia societății”, doamna Marilena, prezentă la Philadelphia, la întâlnirea Mondială a Familiilor a spus:

Marilena: “Mă aștept ca Sfântul Părinte să reafirme acest concept, pentru că el îl exprimă în mod intens, energic și este exact ce ne trebuie nouă, familiilor: a avea un punct de referință puternic.”

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia