Papa Francisc vorbeşte familiilor din întreaga lume, prezente la Philadelphia: Veghea de rugăciune din cadrul Sărbătorii familiilor, B. Franklin Parkway, 26 septembrie 2015. – AP


 RV 27 septembrie 2015. Să îngrijim şi să apărăm familia pentru că acolo se joacă viitorul nostru: a spus papa Francisc la marea Sărbătoare a familiilor de la Philadelphia, la care a luat parte sâmbătă, 26 septembrie a.c.. Veghea de rugăciune a început la ora locală 19.30 (ora României 2.30 de duminică, 27 septembrie). Pentru Sfântul Părinte familia este o „fabrică” de speranţă, viaţă şi înviere, deoarece a fost dorită de Dumnezeu. Totodată, „fără grija pentru copii şi bunici – a mai spus Papa– nu există forţă şi nici memorie”.
Mii de familii din întreaga lume prezente în oraşul care l-a primit călduros pe Succesorul lui Petru, de la seminarul „Sf. Bartolomeu”, până pe Franklin Parkway, unde s-a desfăşurat Veghea de rugăciune, cu o seară înainte de Liturghia solemnă celebrată de papa Francisc în ultima zi a întâlnirii.

„O sărbătoare – spune trimisul Radio Vatican la Philadelphia – a cărui spirit s-a conturat prin muzică, culori, dansuri şi nu în ultimul rând mărturii: căldură, iubire şi bucurie profundă pe chipul familiilor din întreaga lume, care s-au regăsit în reflecţiile şi zâmbetele Pontifului, care i-a ascultat cu mult suflet, s-a rugat împreună cu ei şi le-a răspuns spontan”.

Printre cei care au vorbit în faţa papei Francisc a fost şi Gianna Emanuela Molla, fiica Sfintei Ioana Beretta Molla, cea care împreună cu Sfântul Ioan Paul al II-lea este patroana spirituală a Întâlnirii Mondiale a familiilor. Pe scenă a urcat şi Herb Lusk, primul jucător de fotbal american din istoria Statelor Unite care a îngenuncheat să se roage după un touchdown, în 1977. Coreografii de lumini şi muzică Gospel, printre numeroasele mărturii de bucurie, dificultate şi renaştere: din Ucraina până în Nigeria, din Statele Unite până în Iordania.

«Să fiu aici cu voi mă face să mă gândesc la misterul cel mai frumos al creştinismului. Dumnezeu nu a dorit să vină în lume într-un alt mod, ci prin intermediul unei familii», a mărturisit Papa, exprimând emoţie şi  recunoştinţă pentru mărturiile autentice pe care le-a ascultat ca pe „o artă a căilor care ne duc la Dumnezeu”. Dumnezeu este bunătate, frumuseţe şi adevăr, iar familia este dorită de Dumnezeu, a remarcat Pontiful:
• „O societate creşte falnic şi bine, doar dacă este construită pe fundamentul familiei”.

Geneza şi familia
Pontiful împărtăşeşte celor prezenţi o întrebare, care i-a fost adresată o dată de un copil, într-un mod foarte sincer şi inocent: „Ce făcea Dumnezeu înainte de a crea lumea?”, căruia papa Bergolio răspunde:

•„Înainte de facerea lumii, Dumnezeu iubea, pentru că El este iubire. O iubire atât de mare şi copleşitoare, că a creat lumea. Ceva minunat– subliniază Papa – o minunăţie pe care o distrugem tot mai mult. Dumnezeu a dat totul omului: Toată iubirea pe care El o avea, toată frumuseţea care o poartă în sine, tot adevărul care stă în El, toate… le-a oferit familiei”.

Braţele deschise ale familiei
Papa Francisc a explicat că o familie este cu adevărat familie, doar când reuşeşte să îşi „deschidă braţele şi să primească toată această iubire”. Papa a vorbit şi despre diviziunea între oameni: „primul fratricid”, conflictele, dar a subliniat că „stă în mâinile noastre să decidem şi să alegem împreună ce cale dorim să urmăm”.

Dumnezeu caută familia
• „Dumnezeu bate neîncetat la poarta sufletelor. Iar Lui îi place să bată la poarta familiilor şi să le găsească împreună, doritoare de a căuta alte familii. Astfel se construieşte o societate bazată pe «bunătate, Adevăr şi frumuseţe»”. Pentru papa Francisc familia are inscripţionată „cetăţenia divină”, pentru că este fondată pe „iubire, frumuseţe şi Adevăr”.

• „În familii sunt şi dificultăţi… discuţii, oboseală – spune papa Francisc – dar este întotdeauna «fabrica» speranţei, învierii şi vieţii, pentru că a fost dorită de Dumnezeu”.

Copiii şi bunicii
Pontiful a vorbit apoi de „copii şi tineri”, care sunt viitorul umanităţii, dar şi de bunici, care sunt memoria lumii:

• „Ei [bunicii] ne dau încredere şi ne-au transmis credinţa. Grija pentru bunici şi grija pentru copii este semnul iubirii. Un popor care nu ştie cum să aibă grijă de copii şi bunici, este fără viitor, pentru că – explică Papa – nu are forţă şi memorie. Noi apărăm familia pentru că este în joc viitorul nostru”. Nu în ultimul rând, Papa aminteşte tuturor familiilor „să nu încheie niciodată ziua certate, supăraţi unii pe alţii”, ci să fie încrezători, pentru că Dumnezeu ne încurajează şi are grijă de noi.

Pictura murală semnată de Papa
După intervenţia Papei, arhiepiscopul oraşului în care răsună Clopotul Libertăţii americane (Liberty Bell) şi cunoscut pentru picturile murale de pe stradă,  mons. Charles Joseph Chaput, a vorbit despre acest „moment special al istoriei locului, care nu va fi uitat niciodată”. Pe parcul scenei amplasate în  Franklin Parkway din Philadelphia au fost aduse trei panouri dintr-un perete imens, la care au lucrat bărbaţi şi femei, copii şi bătrâni toată vara, şi care va fi montat pe faţada şcolii „San Malachia” din zonă. Papa Francisc a completat opera, cu semnătura sa.

La Sărbătoarea familiilor cu papa Francisc la Philadelphia, nu au lipsit momentele profund spirituale, trăite unanim de toţi cei veniţi pentru a înţelege împreună că «Iubirea este misiunea familiilor» şi a redescoperii «o familie pe deplin vie» în timpurile noastre. Printre aceste momente, se numără emoţionanta rugăciune „Tatăl Nostru”, interpretată de Andrea Bocelli.

Înainte de binecuvântarea sa finală, Succesorul lui Petru, apostol în SUA al «Evanghelia familiei» care doreşte să o proclame, s-a rugat Sfintei Fecioare Maria, invocând totodată protecţia Sfântului Iosif pentru familia contemporană, pentru ca „ei [Maria şi Iosif] să ne ajute să credem cu adevărat că merită să luptăm pentru familie”.

(rv – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia