Isus prezent în mijlocul nostru, în smogul orașelor noastre: Papa, la Madison Square Garden – ANSA

26 septembrie 2015. La Sfânta Liturghie pentru pace și dreptate, celebrată vineri, 25 septembrie, la ora locală 18, la Madison Square Garden din New York, Papa Francisc s-a inspirat în omilia rostită în limba spaniolă dintr-un fragment luat din capitolul 9 al cărții profetului Isaia: “Poporul cel ce umbla în întuneric a văzut lumină mare”.
La Madison Square Garden, “loc emblematic al orașului, sediu al unor importante întâlniri sportive, artistice, muzicale”, unde se reunesc persoane provenite din diferite părți ale Statelor Unite ale Americii și ale lumii, Papa Francisc a reflectat asupra chemării la contemplare a luminii pe care Dumnezeu o face poporului său în orice epocă, “poporului credincios care știe să privească, să contemple prezența vie a lui Dumnezeu în mijlocul vieții sale, în mijlocul orașului său”… sau, cum a adăugat Papa, referindu-se la starea de poluare a metropolelor lumii: “poporul care merge, respiră și trăiește în ‘smog’ a văzut o mare lumină și a experimentat un aer de viață”.

Papa Francisc: “A trăi într-un mare oraș reprezintă o realitate destul de complexă: un context cultural cu mari provocări ce nu sunt ușor de rezolvat. Marele orașe ne amintesc comorile ascunse ale lumii noastre: varietatea de culturi, tradiții și istorii. Varietatea de limbi, de porturi și de hrană. Marile orașe devin poluri ce par să prezinte pluralitatea modalităților aflate de noi oamenii de a răspunde sensului vieții în circumstanțele în care ne aflam. La rândul lor, marile orașe ascund chipul a numeroase persoane care par să nu aibă cetățenie sau care sunt cetățeni de categoria a doua. În marile orașe, în zgomotul traficului, ‘în pulsația schimbărilor’, rămân acoperite vocile multor persoane ale căror chipuri nu au ‘dreptul’ la cetățenie, nu au dreptul să facă parte din acest oraș – străinii, fiii lor (și nu numai) care nu obțin școlarizarea, persoane private de asistență medicală, persoane fără un acoperiș, bătrânii singuri – mărginiți pe străzi și trotuare, într-un anonimat asurzitor. Intră să facă parte dintr-un peisaj urban care devine încetul cu încetul natural în fața propriilor ochi, în special în inima noastră.”

Pontiful a îndemnat la conștientizarea faptului că “Isus continuă să parcurgă străzile noastre, amestecându-se  în mod vital cu poporul său, implicându-se și implicând persoanele într-o istorie unică de mântuire, ne umple de speranță, o speranță care ne eliberează de acea forță care ne împinge la izolare, la ignorarea vieții altora, a vieții orașului nostru”. A ști că Isus continuă să parcurgă străzile noastre ‘este o speranță care ne eliberează de ‘conexiunile’ goale de sens, de analizele abstracte sau de nevoia de senzații tari. O speranță căreia nu-i este teamă să se integreze acționând ca un ferment în locurile în care ajungi să trăiești și să acționezi’, a mai spus Pontiful în omilia Sfintei Liturghii celebrată vineri, la Madison Square Garden din New York.

În ce fel trece această lumină de-a lungul străzilor noastre? Cum să-l aflăm pe Dumnezeu care viețuiește cu noi în mijlocul ‘smogului’ din orașele noastre? Cum să ne întâlnim cu Isus cel viu și activ în actualitatea orașelor noastre multiculturale? Aceste întrebări au fost lansate de Papa Francisc care a explicat că Isus este prezent în calitate de consilier admirabil care ‘le propune mereu discipolilor săi să meargă, să iasă din propriile spații, să meargă pentru a-i întâlni pe alții acolo unde sunt și nu unde le-ar plăcea ca aceștia să fie’. “Mergi o dată, de două, de trei ori, mergeți fără teamă, fără repulsie, mergeți și vestiți această bucurie destinată întregului popor”, a mai spus Pontiful.

Prezența lui Isus pe străzile orașelor noastre are, de asemenea, caracteristica prezenței unui Dumnezeu puternic, a unui Tată pentru totdeauna și a unui principe al păcii, Pontiful îndemnându-ne să mergem și să vestim Evanghelia fiind convinși că Dumnezeu trăiește în orașele noastre; Biserica este vie în orașele noastre și se dorește ferment în rândul mulțimii, pentru a vesti faptele minunate ale Celui care este Consilier admirabil, Dumnezeu puternic și Tată pentru totdeauna.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia