Papa Francisc cere comunității internaționale să nu uite de cei săraci în abordarea schimbărilor climatice – REUTERS


 RV 11 sep 2015. Abordarea schimbărilor climatice nu pot face abstracție de cerințele celor mai săraci dintre locuitorii pământului: Suveranul Pontif a primit vineri în Sala Clementină din Palatul Apostolic aproximativ 300 de participanți la întâlnirea internațională organizată de ”Fundația pentru dezvoltare sustenabilă” pe tema ”Dreptate ambientală și schimbările climatice”.
”Clima este un bine comun care astăzi este grav amenințat”, a remarcat papa Francisc în discursul său, iar preocuparea pentru schimbările climatice a generat ”un consens amplu, chiar dacă nu unanim”. Cu toate acestea, nu este suficient a se ocupa de modificările mediului ca atare:
• «Nu putem uita gravele implicații sociale ale schimbărilor climatice: cei care suferă cu mare asprime aceste consecințe sunt cei mai săraci. De aceea, (…) chestiunea climei este o chestiune de dreptate dar și de solidaritate, care nu trebuie separată niciodată de dreptate. Este în joc demnitatea fiecăruia ca popoare, comunități, bărbați și femei».

Știința și tehnologia, a continuat Sfântul Părinte, au pus în mâinile noastre o putere fără precedent. De aceea este datoria noastră față de omenirea întreagă și în special față de cei mai săraci și de generațiile viitoare, să o folosim pentru binele comun. Va reuși generația noastră, s-a întrebat Pontiful, ”să fie amintită pentru faptul de a-și fi asumat cu generozitate propriile responsabilități grave?” (cf enciclica Laudato sii, 165). Chiar și în numeroasele contradicții ale timpului nostru, avem rațiuni suficiente pentru a alimenta speranța că vom reuși, drept care, a subliniat Pontiful, ”vă doresc fiecăruia dintre voi să experimentați gustul de a participa la acțiuni care transmit viața. Bucuria Evangheliei locuiește și aici”.
• «Fiecare este chemat să răspundă personal, în măsura care-i revine în funcție de rolul pe care îl ocupă în familie, în domeniul muncii, în economie și cercetare, în societatea civilă și în instituții. Dar nu ventilând rețete improbabile, nimeni nu le are pe acestea! Mai degrabă oferind la dialog ceea ce a înțeles și acceptând ca propria contribuție să fie pusă în discuție: de la toți se cere o contribuție în vederea unui rezultat care nu poate fi decât rodul unei munci comune».

Chiar această întâlnire internațională, a spus mai departe Sfântul Părinte, reprezintă «un exemplu de practicare a acestui dialog, pe care în enciclica ”Laudato sii” l-am propus drept singura cale pentru a aborda problemele lumii noastre și pentru căutarea unor soluții cu adevărat eficiente». Papa Francisc a spus că este ”un semn de mare importanță, chiar providențial, faptul că la această Întâlnire participă exponenți de vază din domenii diverse: religia și politica, activitatea economică și cercetarea științifică în numeroase sectoare, organizațiile internaționale și cele angajate în combaterea sărăciei”.
• «Pentru a aduce roade, acest dialog trebuie să se inspire dintr-o viziune pe cât de transparentă pe atât de amplă și să continue cu o abordare integrală, dar mai ales participativă, incluzând toate părțile în cauză, chiar și cele care rămân mai ușor la marginea proceselor instituționale. Adresez tuturor un apel stăruitor de a depune orice efort pentru ca la masa la care se caută modul de a soluționa unica și complexa criză socio-ambientală să-și facă auzită vocea și cei mai săraci, din diferite țări și dintre toți oamenii: și aceasta este o datorie de dreptate ambientală».

Pontiful a îndreptat atenția participanților spre apropiatele conferințe despre mediu din agenda internațională pentru a sublinia încă o dată necesitatea ca ”acest dialog să devină o autentică alianță pentru ajunge la acorduri globale în domeniul mediului cu adevărat semnificative și eficace”. În această privință, a încheiat papa Francisc, nu va lipsi sprijinul său personal și al Bisericii, pornind de la sprijinul indispensabil al rugăciunii. ”Încă de pe acum – a spus Sfântul Părinte – îi ofer Domnului efortul nostru comun, cerându-i să-l binecuvânteze, pentru ca omenirea să asculte în sfârșit strigătul pământului, mama și sora noastră, și al celor mai săraci dintre locuitorii acestuia, și să aibă grijă de ei. În acest fel, creația se va apropia tot mai mult de casa comună pe care unicul Tată a gândit-o ca pe un dar pentru familia universală a creaturilor sale”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia