Papa, Casa “Sf. Marta” din Vatican, 10 septembrie 2015 – OSS_ROM

RV 10 septembrie 2015. Pacea şi reconcilierea: binomul de la care papa Francisc a început omilia sa la Liturghia de dimineaţă celebrată joi, 10 septembrie a.c., în capela locuinţei sale din Vatican. Pontiful a condamnat practica celor care produc arme pentru a ucide şi a scos în evidenţă totodată conflictele care există în interiorul comunităţilor creştine. Din partea Papei, un nou îndemn adresat preoţilor: de a fi milostivi, precum Tatăl.

Isus este principele păcii, deoarece El ne aduce pacea în suflete. Inspirându-se din lecturile zilei, în calendarul latin, papa Francisc şi-a concentrat atenţia asupra legăturii pace-reconciliere, întrebându-se imediat dacă „noi mulţumim într-adevăr” pentru „acest dar al păcii pe care l-am primit de la Isus”. Pacea, a subliniat Pontiful, „a fost creată, dar nu a fost acceptată”.

Stop producţiei de arme, războiul anihilează
Şi astăzi, în fiecare zi,  „la telejurnale şi în ziare – a constatat cu amărăciune Succesorul lui Petru – vedem că sunt războaie, conflicte, moarte, ură şi antipatie”.

• „Sunt mulţi bărbaţi şi femei care lucrează mult pentru a fabrica arme, pentru a ucide, arme care la final sunt spălate de sângele atât de multor persoane inocente. Există conflicte şi războaie – a remarcat Papa. Există acea răutate de a pregăti conflictele, de a construi arme împotriva celuilalt, de a-l ucide! Însă – s subliniat Succesorul lui Petru – pacea salvează, pacea te face să trăieşti, te face să creşti; în schimb războiul te anihilează, te dărâmă”.

Cine nu ştie să ierte, nu e creştin
Totodată, a adăugat Pontiful, conflictele „se află şi în comunităţile noastre, printre noi”. Iar acesta, a subliniat el, este sfatul pe care ni-l dă liturghia zilei: „Faceţi pace între voi”. Pentru aceasta, „iertarea este cuvântul cheie”, a arătat Papa:

• „Precum Domnul v-a iertat, aşa faceţi şi voi. Dacă nu ştii să ierţi – a spus Papa Francisc – nu eşti creştin. Poţi fi un om bun… de treabă, dar nu faci ceea ce a făcut Isus. În fiecare zi, când ne rugăm Tatăl nostru: «Iartă-ne nouă păcatele noastre, precum şi noi iertăm…», spunem o propoziţie condiţională. Încercăm să-l «convingem» pe Domnul cum s-ar spune să fie bun, precum noi suntem bun iertându-i pe ceilalţi. Vorbe, nu? Cum este în frumosul cântec italian, al interpretei Mina: «Cuvinte, cuvinte…». În schimb nu e aşa, este tocmai invers. Iertaţi-vă – a spus Papa – precum Domnul v-a iertat şi vă iartă, aşa faceţi şi voi”.

Limba poate distruge şi dezbină
Este nevoie de „răbdare creştinească”, a continuat Pontiful:
• „Câte femei eroice sunt în lume, care suportă – mai ales pentru binele familiei şi al copiilor – atât de multe brutalităţi şi nedreptăţi: ele îndură mergând mai departe, pentru familie. Câţi bărbaţi eroici– a spus acelaşi papa Francisc – se trezesc dimineaţa devreme pentru a merge la serviciu, la o muncă deseori slab retribuită sau nedreaptă,  dar ei fac aceasta pentru a se întoarce seara acasă la soţie şi copii, pentru a-şi putea întreţine familia. Aceştia sunt drepţii”, a încheiat Papa.

Dar sunt şi cei care „lucrează din vorbe şi provoacă conflicte”, cu „limba lor dezbină, distrug, fac războaie!”. Există un alt cuvânt cheie, a continuat Succesorul lui Petru, „care este spus de Isus în Evanghelie: «milostivire». Este foarte important să „îi înţelegem pe ceilalţi, nu să îi condamnăm”.

Preoţii să fie milostivi, mai ales pe scaunul de spovadă
„Dumnezeu Tatăl este milostiv – a spus Papa  – el ne iartă întotdeauna, doreşte întotdeauna să facă pace cu noi”. Dar „dacă tu nu eşti milostiv – a avertizat Pontiful – rişti ca Domnul să nu fie milostiv cu tine, pentru că noi vom fi judecaţi cu aceeaşi măsură cu care îi judecăm pe ceilalţi”:
• „Dacă eşti preot şi nu simţi că poţi fi milostiv – a spus joi dimineaţa Papa – spune episcopului tău să îţi încredinţeze o muncă administrativă, dar te rog nu merge în confesional! Un preot care nu este milostiv poate face atât de mult rău. El răneşte persoanele. Aud adesea «nu, părinte, eu sunt milostiv, dar sunt puţin nervos…». Este adevărat… înainte de a merge în confesional să îţi dea o pastilă pentru nervozitate, dar fii milostiv! Şi între noi să fim milostivi – a îndemnat Succesorul lui Petru – să încetăm cu «acela a făcut aceasta… eu ce am făcut?» sau «acela e mai păcătos decât mine». Cine poate spune aceasta? Nimeni dintre noi, numai însuşi Dumnezeu ştie”.

Cum ne învaţă Sfântul apostol Pavel, a evidenţiat Papa, este nevoie să ne îmbrăcăm din nou cu sentimentele de „tandreţe, bunătate, umilinţă, blândeţea şi mărinimia”:
• „Acesta – a încheiat Papa – este stilul creştinului, stilul cu care Isus a pacificat şi reconciliat. Nu este mândria sau condamnarea, nici a-i vorbi pe ceilalţi”.

Papa Francisc a încheiat predica sa de joi, 10 septembrie a.c., cu o intenţie de rugăciune: „Fie ca Domnul să ne dea tuturor harul de a ne suporta reciproc, de a putea ierta şi de a fi milostivi, precum Domnul milostiv este cu fiecare dintre noi”.

(rv – A. Gisotti – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia