Prim bilanț al călătoriei Papei

Publicatla 15 July 2015

13 iulie 2014. O călătorie absolut pozitivă, cu un mesaj de mare speranță pentru întreg poporul latino-american: acesta este un prim bilanț general trasat de părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, cu privire la călătoria apostolică a Papei Francisc în Ecuador, Bolivia și Paraguay.

Primire extraordinară din partea credincioșilor
Intervievat de colegii noștri de la Radio Vatican, părintele Federico Lombardi a subliniat mai ales primirea extraordinară din partea populației, răspunsul de profundă iubire, afecțiune și atenție față de mesajul transmis de populațiile celor trei țări vizitate, oamenii percepând cuvintele Papei ca adevărate surse de încurajare, inspirație, speranță și încredere pentru viitor. Sunt țări care trăiesc momente delicate din istoria lor de trecere spre o situație mai bună, momente nelipsite însă de grave probleme de depășit, precum sărăcia, inegalitatea și marginalizarea.

Mesajul de speranță: schimbarea este posibilă
Părintele Lombardi a subliniat modul în care Papa a fost în măsură să transmită un mesaj pozitiv de speranță, arătând cum Biserica – cu umilință, se apropie și participă la acest parcurs de schimbare în bine a situației din aceste țări, manifestându-și solidaritatea cu populația.  Papa a anunțat Evanghelia milostivirii care ajută la construirea unei lumi de solidaritate și iubire, ce permite schimbarea sistemelor în care prevalează interesele economice ce nu pun în centru binele comun și persoana umană. Papa a indicat în inspirația creștină modalitatea punerii în practică a acestei schimbări revoluționare.

Papa vestește o Evanghelie în măsură să inspire persoanele aflate înafara Bisericii
Potrivit analizei directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun, firul roșu al călătoriei apostolice în cele trei țări ale Americii Latine este reprezentat de bucuria de a vesti Evanghelia, ce reprezintă suflul inspirator al acestui pontificat; o Evanghelie care nu este desprinsă de realitatea acestei lumi și care este capabilă să inspire toate persoanele de bunăvoință, chiar și pe acelea care se situează înafara Bisericii.

O călătorie obositoare; extraordinară forța Papei
Papa – a observat în acest prim bilanț părintele Federico Lombardi – a purtat oboseala acestei călătorii cu o forță și o naturalețe extraordinare, arătându-se ca fiind foarte energic, în ciuda vârstei și a programului extrem de intens, Papa având o prezență și o dăruire totale în fiecare din momentele întâlnirilor din program. El însuși spune că este susținut de un mare har de la Dumnezeu, care-l ajută în îndeplinirea acestei misiuni.

R.V./A.M.

 

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia