14 iulie 2015. Pentru o Europă cu o creștere demografică la limita zero, America Latină reprezintă o lecție cu privire la schimbarea direcției spre o populație tânără, de care nu trebuie avută teamă. Astfel a sintetizat Papa Francisc semnificația călătoriei sale apostolice în Ecuador, Bolivia și Paraguay. Pe parcursul unei ore, Papa a stat la dispoziția jurnaliștilor pentru o serie de întrebări care au atins, ca de obicei, un amplu evantai de teme. Colegul nostru Alessandro De Carolis le-a sintetizat în următorul serviciu:

Ridurile Europei, ale vechiului continent care a pierdut valoarea tinereții, se oglindesc în prospețimea balsamică a Americii Latine. În această prospețime a unei populații tinere constă și ajutorul pe care Biserica din cealaltă parte a lumii, căreia îi aparține și Papa Francisc, o poate oferi ținutului care a încetat să mai aibă fii și viitor.

Să învățăm de la ținuturile tinere
La conferința de presă cu durata de o oră, din timpul zborului de întoarcere din călătoria apostolică în America Latină, Papa Francisc a scuturat cortina coborâtă peste intensele zile de vizită pastorală în Ecuador, Bolivia și Paraguay, lăsând să se întrevadă cheia sa de lectură după o experiență abia încheiată.

“Biserica latino-americană posedă o mare bogăție: este o Biserică tânără și acest aspect este foarte important. O Biserică tânără cu o anumită prospețime dar și cu elemente informale; o Biserică nu prea formală, dar și cu o bogată teologie, de căutare. Am dorit să însuflețesc această Biserică tânără de la care cred că vom primi mult (…) Este un popor – și Biserica este tot astfel – ce reprezintă o lecție pentru noi, pentru Europa, unde scăderea natalității înspăimântă puțin și unde politicile pentru sprijinirea familiilor numeroase sunt foarte reduse (…) Bogăția acestui popor și a acestei Biserici constă în a fi plini de vitalitate. Acest lucru este important. Cred că trebuie să învățăm din experiența lor și să o corectăm pe a noastră, căci dacă nu sosesc generațiile tinere (…) Nu trebuie avută teamă de această tinerețe, de această prospețime a Bisericii.

Este meritul lor
Sentimentele lăsate de evenimentele abia trăite au nevoie să fie decantate însă, din punct de vedere jurnalistic, este imposibil să nu se lanseze o punte spre călătoria din luna septembrie, cu destinația Cuba- Statele Unite. Însă, deocamdată, să încercăm să înțelegem cât a fost de decisivă intervenția mediatoare a Papei în apropierea dintre părți:

“Nu a fost o mediere, ci bună-voință din partea celor două țări: meritul este al părților care au împlinit această mediere. Noi nu am făcut aproape nimic, doar lucruri mici, iar la jumătatea lunii decembrie a fost făcut anunțul. Așa au decurs într-adevăr lucrurile, nu este nimic mai mult decât atât. Ceea ce mă preocupă în prezent este pericolul de a nu continua procesul de pace din Columbia. Îmi exprim speranța ca acest proces să continue, în acest sens fiind dispuși să ajutăm, prin multe forme de ajutor. Necontinuarea procesului de pace ar fi un fapt foarte neplăcut.”

Respect alegerea Boliviei
Tema diplomației vaticane în slujba păcii a fost atinsă de un jurnalist bolivian care, pornind de la situația unui vechi conflict pe care Bolivia îl are cu Cile, privitor la ieșirea la mare, ziaristul a tatonat posibilitatea ca Papa Francisc să intervină în rezolvarea chestiunii. Răspunsul Papei, în spaniolă, a fost foarte clar:

“Există întotdeauna alte figuri diplomatice care ajută în astfel de cazuri, cu rol de facilitatori în conflict. În acest moment, eu trebuie să respect situația, căci Bolivia a făcut recurs la un tribunal internațional. De aceea, dacă eu aș face un comentariu în acest moment, fiind un șef de stat, ar putea fi interpretat ca un amestec, ca o presiune… . Așadar sunt foarte respectuos în privința deciziei pe care a luat-o poporul bolivian care a făcut acest recurs.

Usa-Cuba, câștigul este pacea
Întrebat de un jurnalist american în legătură cu câștigul și pierderea care s-ar putea avea de pe urma încheierii războiului rece dintre Cuba și Statele Unite ale Americii, Papa Francisc a spus: “Întâlnirea, prietenia, colaborarea: acesta este câștigul”. Pontiful a indicat de asemenea faptul că ambele părți vor avea de câștigat. În privința chestiunii drepturilor omului și a libertății religioase, Papa a evidențiat că aceasta privește nu doar Cuba dar și alte state ale lumii, inclusiv din Europa.

Criza din Grecia. Este necesar controlul
Referitor la Europa, jurnaliștii i-au amintit Papei cuvintele pe care le-a spus referitor la idolatrizarea banilor, fapt care conduce la reducerea în sclavie a economiei, întrebându-l dacă ar dori să se exprime în legătura cu criza din Grecia:

“Guvernele Greciei au dus înainte această situație de datorie internațională, având și o responsabilitate în acest sens. Cu noul guvern grec s-a mers spre o revizuire un pic mai justă (…) Sper să se găsească o cale pentru rezolvarea problemei Greciei și, totodată, soluții astfel încât să nu ajungă și alte țări în situația Greciei, căci situația împrumut, datorii ajunge să nu se mai termine.

Nu a fost o ofensă
Una dintre întrebări a pus sub lumina reflectoarelor darul controversat făcut Papei Francisc de președintele bolivian, Evo Morales: o statuetă reprezentându-l pe Isus țintuit nu pe o cruce ci pe îmbinarea dintre o seceră și un ciocan, simboluri ale luptei comuniste, operă a preotului iezuit Luis Espinal, care a fost asasinat la vârsta de 35 de ani. Răspunsul Papei a fost în același timp deschis și neașteptat, spunând în esență că ceea ce contează înainte de toate este respectul față de persoana umană, din acest punct de vedere putându-se înțelege și ceea ce Pontiful a definit “artă de protest”.

“Părintele Espinal a fost ucis în 1980. Era o perioadă în care teologia eliberării avea numeroase filoane diferite, unul dintre acestea ocupându-se de analiza marxistă a realității, iar părintele Espinal aparținea acestui filon (…) Espinal era pasionat de această analiză marxistă a realității, dar și de analiza teologiei folosind marxismul. Această pasiune stă la originea acestei opere artistice. Și poeziile lui Espinal aparțin genului de artă așa-numită de protest ce s-a identificat cu existența sa. Era o persoană specială, cu o deosebită genialitate umană și care lupta cu bună-credință. Făcând o hermeneutică de acest fel, reușesc să înțeleg această operă. Pentru mine nu a fost o ofensă. A fost necesar să vă dau această explicație astfel încât să nu existe opinii greșite. Acest obiect este în bagajul meu, vine cu mine [din Bolivia].

Sinodul. Dumnezeu să ajute familia să devină mai bună
Papa a explicat și semnificația reflecției din cadrul Sfintei Liturghii de la Guayaquil, în Ecuador, când –  vorbind despre criza familiei, pe fundalul apropiatului Sinod – i-a îndemnat pe credincioși să se roage pentru ca Dumnezeu să transforme ceea ce este impur. Explicația, a spus Papa, constă în înțelesul minunii înfăptuită de Isus la nunta din Cana Galileii:

“Am spus că Isus însuși face vin bun cu apa mizeriilor noastre, a ceea ce avem mai rău. În general, m-am gândit să fac acest comentariu: familia este în criză, cu toții știm acest lucru, este suficient să citim Instrumentum laboris pe care-l cunoașteți foarte bine deoarece a fost prezentat, este acolo. La acesta făceam referire, în general: fie ca Domnul să ne purifice de această criză (…) să ne facă mai buni, să facă familiile noastre mai mature… mai bune”.

R.V./A.M.

 

Sursa: Radio Vatican

 

Exprimaţi-vă opinia