Papa Francisc, în vizită la un spitalul de pediatrie din Asuncion, în cadrul călătoriei sale apostolice în Paraguay. – AFP

RV 11 iul 2015. Copiii ne învață încrederea, bucuria, blândețea și umilința: a spus papa Francisc în cadrul vizitei sale la spitalul de pediatrie “Niños de Acosta Ñú” din Asunción, sâmbătă, 11 iulie 2015, cu ocazia călătoriei sale apostolice în Paraguay. Pontiful a mers mai întâi în mijlocul copiilor din trei secții – îngrijiri medicale, reanimare și oncologie – după care a avut o întâlnire cu reprezentanții structurii sanitare.

Se știa dinainte că între Papa și copiii bolnavi există o legătură specială. Se știa că Suveranul Pontif acordă o atenție specială copiilor internați la spital. Dar în contextul călătoriei sale apostolice în America Latină, papa Francisc a ținut ca o astfel de vizită să nu lipsească din agenda întâlnirilor de cea mai mare importanță. În cea de a doua zi a călătoriei sale apostolice în Paraguay, Sfântul Părinte a făcut mai întâi o vizită personală, departe de obiectivul telecamerelor, la micii bolnavi din Asunción, după care a adresat un salut miilor de persoane care îl așteptau în fața spitalului, în care i-a numit pe copiii bolnavi ”adevărați luptători”.

”Trebuie să învățăm de la voi, din încrederea voastră, din bucuria și blândețea voastră”, a spus papa Francisc. ”Există momente de mare neliniște care ne împovărează inima și există momente de mare bucurie. Cele două sentimente conviețuiesc unul alături de celălalt, sunt înlăuntrul nostru. Dar nu există un remediu mai bun decât blândețea voastră, apropierea voastră”.

Sfântul Părinte s-a adresat și numeroșilor părinți ai copiilor internați în aceste zile la spitalul Niños de Acosta Ñú: ”Mă rog pentru voi, mă rog pentru copiii voștri, pentru ca Fecioara Maria să vă însoțească, pentru ca Isus să le dea sănătate copiilor și pentru ca voi să aveți acea tărie și statornicie pe care o au numai mamele și tații”.

Spitalul Niños de Acosta Ñú din Asunción, cu o sută de paturi, reprezintă o adevărată insulă de speranță pentru copiii care sunt aduși aici cu boli foarte grave. Pontiful le-a mulțumit medicilor, infirmierilor, angajaților și întregului personal, care nu doar se îngrijesc dar și însoțesc durerea atâtor bolnavi. O astfel de îndatorire poate fi ajutată de apropierea lui Isus care – a spus Sfântul Părinte – ”este foarte aproape, chiar în inima lor”. De altfel, ”copiii sunt preferații lui Isus. Aceasta nu înseamnă că pe cei mari nu-i iubește, dar Domnul se simțea fericit când avea posibilitatea să stea în mijlocul lor și îi dădea ca exemplu”. Copiii reprezintă în ochii lui Isus un adevărat exemplu chiar și pentru ucenicii săi, spunându-le că ”dacă nu veți deveni ca pruncii, nu veți intra în împărăția Cerurilor”.

În fine, Sfântul Părinte a scos în evidență ocrotirea specială pe care Sfânta Fecioară Maria o extinde asupra copiilor: ”Unde este un copil, acolo este o mamă. Unde este Isus, acolo este Maria. Să-i cerem să vă păzească sub mantia ei ocrotitoare, să mijlocească pentru voi și familiile voastre”. Încrezător în puterea rugăciunii celor bolnavi, papa Francisc a cerut celor prezenți: ”Rugați-vă și pentru mine!”.

După vizita la bolnavii de la spitalul de pediatrie, papa Francisc a plecat direct la sanctuarul Maicii Domnului de la Caacupé, situat la aproximativ 40 de km de Asunción, unde la ora 10.30 (ora României 17.30) a celebrat Sfânta Liturghie în fața lăcașului de cult.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia