Politica să acorde prioritate săracilor: Papa, autorităților din Paraguay, în cadrul călătoriei apostolice în America Latină, 5-13 iulie 2015 – ANSA

11 iulie 2015. Sfântul Părinte papa Francisc a încheiat vineri călătoria sa apostolică în Bolivia și a ajuns în Paraguay, pe aeroportul internațional din Asunción, la ora locală 15.00, ora României 22.00. În cadrul ceremoniei de bun venit, Pontiful a binecuvântat, în prezența președintelui paraguayan, Horacio Manuel Cartes Jara, placa memorială a vizitei efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea în Paraguay în 1988.Papa Francisc a fost întâmpinat la Asunción, capitala Paraguayului, de o ploaie deasă. Vizita apostolică în Paraguay, cea de-a treia etapă a călătoriei apostolice în America Latină a început vineri, 10 iulie. Fără a se lăsa descurajați de vremea rea, paraguayenii s-au revărsat pe străzi pentru a-i spune bun-venit Papei Francisc.Admirabilă tenacitatea paraguayenilor în fața adversităților
La aeroportul din Asunción, ceremonia de bun-venit a oferit o sugestivă coreografie, cu dansuri și coruri guaranì, Pontiful fiind întâmpinat de președintele Paraguayului, Horacio Cartes. Primul discurs al Sfântului Părinte în Paraguay fost rostit în cadrul întâlnirii cu autoritățile țării și cu membrii corpului diplomatic, desfășurată în grădina Palatului de Lopez. Papa Francisc a mulțumit pentru călduroasa ospitalitate, însă imediat a amintit istoria dureroasă a acestei țări, groaznica suferință a războiului dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea, a luptelor fratricide, a lipsei de libertate și a violării drepturilor omului”.

“Cuánto dolor y cuánta muerte…”
Câtă durere și câtă moarte! Sunt însă de admirat tenacitatea și spiritul de reacție a poporului paraguayan în depășirea atâtor adversități și în continuarea eforturilor pentru construirea unei națiuni prospere și pacifice”.

Femeile au dus greul cel mai mare
Referindu-se la conflictele din trecut cu alte țări latino-americane, Papa Francisc și-a exprimat profunda admirație față de femeile paraguayene care au știut să reacționeze la masacrarea soților lor și a unui “război nedrept care a ajuns aproape să distrugă fraternitatea popoarelor noastre”.

“Sobre sus hombros de madres…”
Pe umerii lor de mame, soții și văduve au dus greutatea cea mai mare, reușind să ducă mai departe propriile familii și propria țară, insuflând în noile generații speranța într-un mâine mai bun. Dumnezeu să binecuvânteze femeia paraguayană, cea mai glorioasă din America Latină!

Pe viitor, nicicând vreun război între frați…
Papa Francisc a afirmat importanța “memoriei fondată pe dreptate” și nestăpânită de sentimente de răzbunare și de ură, a unei memorii care să facă cunoscute absurditățile războiului.

“Nunca más guerras entre hermanos…”
Fără războaie între frați de acum înainte! Să construim mereu pacea! Chiar și o pace de zi cu zi, o pace a vieții cotidiene, la care toți să participe evitând gesturi arogante, cuvinte ofensive, comportamente prezumțioase, promovând în schimb înțelegerea, dialogul și colaborarea”.

Pontiful a evidențiat eforturile Paraguayului care deja de câțiva ani s-a angajat în “edificarea unui proiect democratic solid și stabil” și în combaterea corupției, Papa încurajând consolidarea structurilor și a instituțiilor democratice, evitând orice tentație privitoare la sistemele de “democrație formală”.  Pontiful a încurajat potențarea dialogului ca mijloc privilegiat pentru favorizarea binelui comun, bazat pe cultura întâlnirii, a respectului, a recunoașterii diferențelor legitime și a opiniilor altora, dar și a depășirii situațiilor de conflict și de diviziuni ideologice:

“Los pobres y necesitados…”
Cei săraci și nevoiași trebuie să ocupe un loc prioritar. Se fac multe eforturi astfel încât Paraguayul să avanseze pe calea creșterii economice. S-au făcut pași importanți în domeniul educației și ai sănătății. Să nu înceteze eforturile tuturor actorilor sociali până când nu vor mai exista copii fără acces la sistemul de învățământ, familii fără locuințe, muncitori fără un loc de muncă demn, țărani fără pământ de cultivat și numeroase persoane constrânse să emigreze spre un viitor nesigur; să nu înceteze eforturile până când nu vor dispărea cu totul victimele violenței, ale corupției sau ale traficului de droguri. O dezvoltare economică care nu ține cont de cei mai slabi și lipsiți de șanse nu este o adevărată dezvoltare.

Demnitatea persoanelor lipsite de apărare să fie măsura modelului economic
Metrul de măsură pentru un model economic autentic trebuie să fie demnitatea integrală a persoanei umane, mai ales a persoanelor vulnerabile și mai lipsite de apărare, a insistat Pontiful. Sfântul Părinte a asigurat în legătură cu sprijinul și colaborarea din partea Bisericii Catolice în vederea edificării unei societăți echitabile și inclusive, indicând necesitatea urmării căii milostivirii, după modelul lui Isus care, prin dreptate și caritate, face astfel încât nimeni să nu fie ținut la marginea societății. (R.V./A.M.)

Suveranul Pontif rămâne în Paraguay până duminică, 12 iulie 2015. Din agenda de sâmbătă a călătoriei apostolice efectuată de papa Francisc în Paraguay, menționăm, vizita la spitalul de pediatrie din Asuncion și Sfânta Liturghie la sanctuarul marian de la Caacupé. După amiază, întâlnirea cu reprezentanții societății civile și rugăciunea vesperelor în catedrala din Asunción, împreună cu preoții, persoanele consacrate și mișcările catolice.

În fine, duminică, 12 iulie, ultima zi a călătoriei apostolice în Paraguay, Suveranul Pontif efectuează o vizită pastorală într-un cartier sărac al capitalei și celebrează Sfânta Liturghie pe esplanada sanctuarului Ñu Guazú, din Asunción, urmată de întâlnirea cu episcopii țării la nunțiatura apostolică. Duminică după amiază, la ora locală 17.00, așteptata întâlnire cu tinerii. Două ore mai târziu, ceremonia de rămas bun și întoarcerea la Roma.

Exprimaţi-vă opinia