ȘCOALĂ PRACTICĂ DE DISCERNĂMÂNT (23)

Publicatla 2 February 2015

ȘCOALĂ PRACTICĂ DE DISCERNĂMÂNT

 

23. Dușmanul se comportă

ca un lider militar (ES nr. 327)

 

 

 

REGULA A PAISPREZECEA. De asemenea, dușmanul se comportă ca un lider militar: după ce a fixat cortul de comandă și a observat postările sau poziția unui castel, îl atacă în partea cea mai slabă. Tot astfel dușmanul te observă din toate părțile și examinează toate virtuțile tale teologale, cardinale și morale, și te atacă încercând să te cucerească acolo unde te află mai slab (ES nr. 327).

 

Care este stratagema pe care o întrebuinţează duşmanul pentru a te face să crezi minciuna lui? Aici stă toată viclenia sa: să te atace în punctele slabe, unde eşti mai lipsit de experiență şi înclinat să cazi şi să te temi.

 

Acolo unde eşti slab – iar carnea e întotdeauna slabă (cf. Mc 14, 38), pentru că nu e dispusă să-şi accepte propria limită – simţi mai multă frică şi eşti mai tulburat în a înţelege şi a voi. Concupiscenţele tale, care sunt nevoile tale cele mai puternice, sunt şi punctele tale slabe, unde cazi mai uşor pradă înşelăciunii. De asta trebuie să fii foarte conştient. În loc să închizi ochii şi să laşi ca răul să intre în tine, fii vigilent şi încrede-te în Dumnzeu.

 

În sinteză: strategia duşmanului este să-ţi insufle frică. În acest scop, se foloseşte de minciună, iar cu aceasta se inserează în punctele tale slabe, unde voinţa ta, mai molatică, şi inteligenţa ta, mai confuză, te fac mai fragil.

 

Recunoaşte, deci, punctele tale slabe, manifestă ceea ce vrei să ţii ascuns şi nu-ţi fie frică de slăbiciunile tale, dar ai numai încredere în Dumnezeu.

 

Răul îl faci întotdeauna tu din frică şi deprimare, atunci când limita ta neacceptată te face să simţi ameninţarea sa. Atunci, sperios şi trist, cauţi alinare întorcându-te înapoi la instinct. Aici te atacă duşmanul, care după ce te-a înspăimântat, te ademeneşte cu momeala plăcerii aparente şi imediate… se poate oare refuza ultima masă condamnatului la moarte?

 

Domnul însă nu te abandonează: El acţionează în direcţia contrară, încurajându-te să recunoşti adevărul tău şi, în limita ta, să te întâlneşti cu El.

(cf. textului lui Silvano Fausti – Prilej sau ispită)

ANALIZEAZĂ:

Întrebări pentru reflecţia personală:

                                                                          

  • Dușmanul este un bun strateg, atacă în partea cea mai slabă: care este partea ta slabă?
  • Conștient fiind de aceasta, cum încerci s-o întărești?
  • De ce îți este frică să recunoști slăbiciunile tale?
  • Dinamica celui rău este următoarea: se foloseşte de minciună pentru a insufla frică, iar cu aceasta pătrunde în punctele tale slabe, pentru a te face încă mai fragil.
  • Domnul însă te încurajează să recunoşti adevărul şi, în limitele tale, să te întâlneşti cu el și să învingi răul.

 

 

 

MEDITEAZĂ:

Texte biblice de referinţă:

 

Gen 25, 29-34: Esau, din lăcomie pentru mâncare, cedează dreptul de prim-născut în schimbul unui blid de linte.

1Sam 15,9 ș.u.:Saul pierde regalitatea din cauza lăcomiei pentru bunuri.

1Re 11,1 ș.u.: Solomon, înţeleptul, este dus în rătăcire de slăbiciunea sa pentru frumoasele femei străine.

 

 

OBSERVĂ:

care este tendința ta când ești atacat de cel rău: cauți întunericul sau încerci să faci lumină cu ajutorul unui îndrumător spiritual?

 

ROAGĂ-TE:

ca să poți recunoşte mereu adevărul tău şi limitele tale și astfel să-l poți experimenta pe Dumnezeu care este prezent tocmai în aceste limitări ale tale.

 

——————————————–

bunvest 23

 

Exprimaţi-vă opinia