26.01.2015, Vatican (Catholica) – S-a încheiat duminică, 25 ianuarie, a IX-a Întâlnire Naţională pentru Pastoraţia Tineretului din Brazilia, care a avut loc în acest an la Manaus. Cu acest prilej, Papa Francisc a transmis un mesaj tuturor tinerilor brazilieni, informează Radio Vatican, invitându-i să „îşi trăiască viaţa «pariind» pe idealuri înalte, pentru că sunteţi aleşi de Domnul pentru lucruri măreţe, nu pentru lucruri mici”. papa tineri

Pontiful a pornit de la tema întâlnirii, care a fost pasajul biblic din Evanghelia lui Ioan: „Învăţătorule, unde locuieşti? Veniţi şi veţi vedea”. Aceasta i-a oferit posibilitatea de a sublinia faptul că „întrebarea locuieşte în inima omului în toate împrejurările”. Astfel că „şi astăzi această întrebare bate la uşa conştiinţei noastre! Ce vrei de la viaţă? Ce însemnătate dai timpului? Cum faci faţă momentelor din istoria ta personală? Ţii cont de viitorul tău în mod definitiv şi de contribuţia ta pentru la binele tuturor?” Toate aceste întrebări, a spus Sfântul Părinte, au un răspuns: „«Veniţi şi vedeţi», care rămâne ca un model pentru toţi pelerinii adevărului”.

Prin urmare, îndemnul Papei pentru tineri a fost acela de a se lăsa „modelaţi de Domnul, de a trăi împreună cu El, de a împărtăşi viaţa, de a-i primi privirea Lui penetrantă, care răspunde aspiraţiilor cele mai profunde ale inimii umane”. Practic, explică Pontiful, tinerii trebuie să facă precum ucenicii care „au învăţat de la Învăţător cum să îşi îndeplinească misiunea lor: de a-i vindeca pe bolnavi, de a-i hrăni pe cei flămânzi, de a trăi cu bucurie sinceră, de a-i primi pe cei slabi şi marginalizaţi, lăsându-se ghidaţi de iubirea universală şi generoasă pe care Dumnezeu o are pentru noi.” Şi, mai presus de toate, continuă Papa, „pentru a ajunge la cele patru colţuri ale pământului pentru a proclama cea mai mare vocaţie a tuturor fiinţelor umane, să aibă grijă de demnitatea persoanei, de a construi relaţiile bazate pe regula de aur «Fă celuilalt ce ţi-ar place să ţi se facă ţie»”.

Papa Francisc i-a invitat pe tineri să participe la construirea unei civilizaţii a iubirii, căci doar „aceasta poate manifesta, în cel mai bun mod cu putinţă, o convieţuire durabilă în societate”. Pe de altă parte, „la ce ne-ar ajuta să spunem că suntem urmaşi ai lui Cristos, dacă rămânem indiferenţi faţă de durerea fraţilor noştri?” Aşa cum Apostolul Iacov spune: „Arată-mi credinţa ta fără fapte şi eu prin faptele mele îţi voi arăta credinţa mea”.

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia