23.01.2015, Washington (Catholica) – Pentru ca mişcarea pro-life să aibă cu adevărat succes, trebuie să lupte nu doar împotriva avortului, ci şi împotriva mai largii „culturi a rebutului” acolo unde viaţa este respinsă, a spus Cardinalul Sean O’Malley de Boston la o Liturghie naţional pentru viaţă. „Ceea ce trebuie să caracterizeze mişcarea pro-life este o iubire specială pentru săraci, marginalizaţi, suferinzi, şi în special pentru viaţa umană care este în pericol să fie respinsă”, a spus Cardinalul O’Malley în predica sa din 21 ianuarie 2015 la Liturghia de deschidere a Veghii Naţionale de Rugăciune pentru Viaţă. omalley

Cardinalul s-a adresat unei mulţimi estimative de peste 11.000 de credincioşi, prezente în Bazilica Sanctuarului Naţional al Neprihănitei Zămisliri din Washington D.C., cea mai mare biserică din America de Nord. Cardinalul O’Malley, care conduce Comitetul pro-life al Conferinţei Episcopale din SUA, a fost celebrantul principal al Liturghiei. Alţi 5 Cardinali, 44 de Episcopi şi 343 de preoţi au concelebrat Liturghia, la care au asistat şi aproximativ 100 de diaconi şi 530 de seminarişti. Cu Liturghia de miercuri seara a început o noapte de rugăciune în Bazilică, încheiată cu o Liturghie în dimineaţa zilei de joi.

Veghea de rugăciune precedă Marşul anual pentru Viaţă, care marchează aniversarea deciziei Roe v. Wade, a Curţii Supreme, din 1973, care a dus la legalizarea avortului în SUA. Marşul atrage în mod obişnuit sute de mii de persoane din întreaga ţară pentru a se ruga şi a manifesta în favoarea vieţii în inima Washington-ului. Pornind de la Evanghelia zilei, relatarea cu tânărul bogat, Cardinalul O’Malley l-a citat pe Papa Francisc pentru a explica faptul că nu trebuie doar să ţinem poruncile ci şi să îi iubim pe săraci. În relatarea evanghelică, tânărul îl întreabă pe Isus ce trebuie să facă pentru a moşteni viaţa veşnică. El „a plecat trist” atunci când Isus l-a îndemnat să meargă dincolo de respectarea poruncilor, dăruindu-şi toată averea săracilor şi urmându-l pe Cristos.

„Tânărul bogat a proclamat cu mândrie că a respectat poruncile încă din copilăria sa”, dar a considerat că este „prea mult” atunci când Isus i-a cerut de asemenea să dea tot ce avea săracilor, a subliniat Cardinalul O’Malley. „Tânărul bogat a crezut că este de ajuns doar una dintre ele, dar Isus ne spune că trebuie amândouă. Respectăm poruncile, suntem pro-life şi ajutăm săracii. O parte a Evangheliei Vieţii trebuie să fie iubirea şi ajutorarea săracilor. Într-adevăr, reducându-se sărăcia se reduce şi numărul de avorturi. Femeile sărace şi cu venituri mici fac peste jumătate dintre avorturile care au loc în fiecare an în ţara noastră”.

El a amintit avertismentul Papei Francisc cu privire la „globalizarea indiferenţei” şi a „culturii rebutului” pentru a explica mai departe legătura dintre avort şi indiferenţa faţă de sărăcie. „Fiinţele umane sunt considerate consumatoare de bunuri care să fie folosite şi apoi aruncate.” Indiferenţa faţă de această situaţie „este cel mai mare duşman al nostru”. „Mişcarea pro-life din Biserica Catolică trebuie să învingă această indiferenţă: indiferenţa faţă de suferinţele unei femei cu o sarcină dificilă, indiferenţa faţă de copilul lipsit de glas care este destinat să fie parte a statisticii unui milion ucişi în pântece în fiecare an, indiferenţa faţă de sărăcia şi suferinţele atât de multor oameni”.

„Antidotul” la „cultura rebutului” se găseşte în a primi iubirea lui Dumnezeu şi a o dărui şi altora. „Tânărul a plecat trist pentru că nu a înţeles cât de mult l-a iubit Domnul. Dacă ar fi înţeles, sunt sigur că ar fi renunţat la bani cu bucurie, dar în nesiguranţa şi teama lui, pleacă trist.” „Trebuie să învăţăm să îi privim pe oameni cu iubire”, a adăugat Cardinalul. „Atitudinea de a-i judeca pe ceilalţi nu va schimba atitudinile oamenilor şi nu va salva copilaşii”. Mergând înapoi la marşurile pentru drepturile civile din anii 1960, care au contribuit la combaterea nedreptăţii rasismului, Cardinalul i-a invitat pe militanţii pro-life să fie „avocaţi ai apărării pentru nenăscuţii nevinovaţi” şi să lupte împotriva răului avortului. „Vom învinge”, a spus el.

Exprimaţi-vă opinia