18.01.2015, Manila (Catholica) – Toţi cei care îi ajută pe săraci trebuie să se întrebe dacă ei ştiu să ceară ajutor în domeniile în care sunt ei înşişi săraci, i-a sugerat Papa Francisc unui tânăr inginer care a ajutat victimele taifunului Haiyan. „Vă simţiţi auto-suficienţi, şi doar oferiţi ceva, şi vă gândiţi că voi nu aveţi nevoie de nimic? Ştiţi că şi voi sunteţi săraci? Cunoaşteţi nevoia de a primi? Vă lăsaţi evanghelizaţi de cei pe care îi slujiţi?”, a întrebat Sfântul Părinte în cadrul unei întâlniri cu tinerii, în 18 ianuarie 2015, în campusul Universităţii Santo Tomas din Manila. papafilipine1

Rikki Macolor, recent absolvent de inginerie la Universitatea Santo Tomas din Manila, Filipine, i-a relatat Papei Francisc experienţa sa atunci când taifunul Haiyan a lovit în urmă cu un an. Deşi nu se aflau în calea furtunii, Macolor şi colegii săi s-au urcat într-un avion pentru a contribui la eforturile de ajutorare la scurt timp după încheierea furtunii. Macolor a fost unul dintre tinerii filipinezi care au dat scurte mărturii înaintea Papei la întâlnirea de tineret. De asemenea, tinerii i-au pus Pontifului întrebări, la care acesta a răspuns într-un discurs de încheiere.

„Proiectul nostru era simplu: să asigurăm iluminatul şi, într-un anumit fel, să aducem şi o oarecare lumină a speranţei în comunităţile lovite de calamitate”, a explicat Macolor. Taifunul Haiyan (sau Yolanda) a lovit Filipine în decembrie 2013 şi a omorât peste 6.000 de oameni, lăsând alţi zeci de mii fără adăpost. Macolor şi colegii lui au lucrat la a dezvolta o inovaţie simplă din punct de vedere tehnologic care să fie utilă în vieţile supravieţuitorilor furtunii. Au venit cu o Lumină de Noapte Solară şi i-au învăţat pe supravieţuitori cum să asambleze singuri dispozitivul.

„A fost dificil, a luat mult timp, am fost în afara zonei noastre de confort şi chiar, într-o anumită măsură, ne-am pus vieţile în joc. Dar nu am făcut-o pentru noi. Am făcut-o pentru acei oameni care deja pierduseră atât de mult. De asemenea, nu în fiecare zi ai ocazia să îi ajuţi pe oameni în ceva mare.” Întrebarea pusă Papei Francisc după relatarea lui Macolor a fost: Cum pot tinerii să aibă succes în munca lor fără a fi orbiţi de tentaţiile pământeşti? Şi cum pot tinerii de astăzi să devină adevăraţi agenţi ai milostivirii şi compasiunii?

Papa Francisc i-a mulţumit inginerului pentru munca sa de ajutorare, şi i-a răspuns cu o altă întrebare: „Permiteţi altora să vă dăruiască din bogăţiile lor?” „Cât de mulţi oameni sunt astfel? Ştiţi cum să dăruiţi, dar nu aţi învăţat să primiţi. Acest lucru vă lipseşte: să ştiţi să cereţi. Nu este un lucru uşor de înţeles”. Pentru a învăţa să primeşti este nevoie de umilinţă, a explicat Papa Francisc. Cei care sunt bogaţi trebuie să înveţe să primească ceea ce au săracii de oferit. „Acest lucru vă ajută să vă maturizaţi în a da altora – a învăţa să vă deschideţi mâna pentru propria voastră sărăcie”.

Exprimaţi-vă opinia