papa filipine

17.01.2015, Manila (Catholica) – Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, Papa Francisc le-a vorbit supravieţuitorilor taifunului Haiyan, în cadrul unei predici improvizate, exprimându-şi compasiunea faţă de suferinţele lor şi încurajându-i să privească la iubirea lui Isus Cristos pe Cruce. „Sunt aici pentru a fi cu voi. Puţin cam târziu, trebuie să spun. Dar sunt aici. Am venit ca să vă spun că Isus este Domn. Că Isus nu ne părăseşte niciodată”.

„‘Părinte’, aţi putea să îmi spuneţi, ‘am fost părăsit, pentru că am pierdut atât de multe: casa mea, mijloacele mele de trai’. Este adevărat să spuneţi acest lucru, şi respect aceste sentimente. Dar Isus este acolo pironit pe Cruce, şi de acolo nu ne părăseşte. Acolo a experimentat toate calamităţile pe care le trăim noi. Isus este Domn, Domnul de pe Cruce, El este acolo pentru voi! Şi eu merg împreună cu voi cu inima în tăcere”. Papa Francisc a celebrat Liturghia pentru sute de mii de persoane într-o dimineaţă vântoasă, ploioasă, pe aeroportul de lângă Tacloban, capitala insulei filipineze Leyte.

Zona a suferit mult din cauza taifunului Haiyan (sau Yolanda) din decembrie 2013. Puternica furtună a ucis peste 6.000 de persoane şi a lăsat zeci de mii fără locuinţă în întreaga naţiune. Pontiful a lăsat la o parte predica pregătită, şi a spus mulţimii că creştinii au în Isus un Domn care „este capabil să plângă cu noi, să păşească cu noi, în cele mai dificile momente ale vieţii. Avem siguranţa de a şti că nu ne va slăbi credinţa, deoarece Isus a fost acolo înaintea noastră… În pătimirea Lui, a luat asupra Lui toată durerea noastră. Mulţi dintre voi aţi pierdut totul… Nu ştiu ce să vă spun. Dar Domnul ştie ce să vă spună. Unii dintre voi aţi pierdut o parte din familiile voastre. Tot ce pot face este să rămân în tăcere”.

I-a încurajat pe credincioşi să privească la grija maternă a Fecioarei Maria. „În momentele în care suferim mult, în care nu mai înţelegem nimic, tot ce putem face este să o ţinem strâns de mână. Şi să îi spunem: ‘Mamă’, aşa cum face un copil cu mama lui când îi este teamă. Este poate singurul cuvânt pe care îl putem spune în astfel de timpuri dificile: Mamă”. Papa a condus adunarea într-un moment de tăcere, cerându-le să privească la Cristos pe Cruce şi să îi spună Fecioarei Maria cuvântul „Mamă”. „Să ştim că o avem pe Mama Maria, şi pe Fratele nostru mai mare, Isus. Nu suntem singuri”.

Papa a explicat că a decis să viziteze Filipine după ce a văzut „catastrofa” taifunului. „Aceasta este ceea ce vine din inima mea, şi iertaţi-mă dacă nu am alte cuvinte pentru a exprima aceasta”, şi-a încheiat predica. „Dar vă rog să ştiţi că Isus nu ne părăseşte niciodată. Vă rog să ştiţi că iubirea şi tandreţea Mamei Maria nu ne părăseşte niciodată. Ţinându-ne de mantia ei, şi cu iubirea lui Isus pe Cruce, să mergem înainte, mereu înainte, şi să mergem împreună ca fraţi în Domnul. Înainte!”

Exprimaţi-vă opinia