13.01.2015, Colombo (Catholica) – „Sper că liderii politici, religioşi şi culturali din Sri Lanka, măsurându-şi fiecare cuvânt şi acţiune cu măsura binelui şi vindecării pe care o provoacă, îşi vor aduce contribuţia esenţială la progresul material şi spiritual al poporului srilankez”, a spus Papa Francisc în timpul ceremoniei de sosire de pe Aeroportul Internaţional Bandaranaike, din dimineaţa zilei de 13 ianuarie. Sfântul Părinte a fost salutat de noul preşedinte ales al ţării, Maithripala Sirisena, de Cardinalul Malcolm Ranjith de Columbo şi de alte oficialităţi. Ceremonia a inclus cântece şi dansuri tradiţionale srilankeze.

În discursul de la ceremonia de sosire, Papa Francisc a spus că frumuseţea naturală a acestei ţări a făcut-o cunoscută ca „perla Oceanului Indian”. „Şi mai important, această insulă este cunoscută pentru căldura oamenilor ei şi pentru bogata diversitate de tradiţii culturale şi religioase.” A mai spus că vizita sa are motivaţii pastorale: să ajute o ţară răvăşită de războiul civil timp de un sfert de veac să se reconstruiască şi să redobândească pacea. „Nu este o sarcină uşoară depăşirea moştenirii amare de nedreptate, ostilitate şi neîncredere lăsată în urmă de conflict. Se poate depăşi doar învingând răul cu binele şi cultivând acele virtuţi care încurajează reconcilierea, solidaritatea şi pacea.”

Deşi Sri Lanka este o ţară predominant budistă, creştinii reprezentând doar 8% din populaţia de 20,4 milioane de locuitori, Papa Francisc este al treilea Papă ce vizitează ţara. Papa Paul al VI-lea a făcut o vizită în 1970, iar Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea exact acum 20 de ani, în 1995. Papa Ioan Paul al II-lea a încercat să stabilească relaţii interreligioase în ţară în timpul vizitei sale, dar nu a reuşit datorită boicotului condus de liderii budişti de atunci. srilanka

Papa Francisc a mai spus la sosire că procesul de vindecare şi de reconstrucţie este în sarcina tuturor, un „rol esenţial” având adepţii diferitelor tradiţii religioase. „Cel mai important, aceştia trebuie să fie pregătiţi să se accepte unul pe celălalt, să respecte diversitatea legitimă şi să înveţe să trăiască împreună, ca o familie. Ori de câte ori oamenii se ascultă cu umilinţă şi deschidere, valorile şi aspiraţiile lor împărtăşite devin şi mai evidente. Diversitatea nu mai este văzută ca ameninţare, ci ca sursă de îmbogăţire.”

Vizita Papei Francisc se speră să creeze punţi între minoritatea tamilă şi majoritatea sinhaleză, populaţii ce au fost în război mulţi ani, conflictul încheindu-se în 2009. Eforturile de reconstrucţie nu trebuie să se concentreze doar pe nevoile de infrastructură, respectiv materiale, a spus Sfântul Părinte, ci şi pe demnitatea fiecărei persoane. „În acest sens, marea lucrare de reconstrucţie trebuie să cuprindă îmbunătăţirea infrastructurilor şi satisfacerea nevoilor materiale, dar şi mai important, promovarea demnităţii umane, respectarea drepturilor omului şi deplina incluziune a fiecărui membru al societăţii.”

În programul papal este inclusă o vizită la Sanctuarul Fecioarei Rozariului, din regiunea tamilă a ţării, unde îi va saluta pe credincioşi şi se va ruga. Vizita ar putea transmite un puternic mesaj de pace şi de solidaritate pentru ţară. După ceremonie programul include o întâlnire interreligioasă la memorialul Bandaranaike, unde se aşteaptă să participe doi lideri budişti moderaţi. Mai este prevăzută şi canonizarea Fer. Joseph Vaz, în dimineaţa zilei de 14 ianuarie, în Colombo. Acesta a fost un preot ce a trăit în Sri Lanka la mijlocul secolului XVI, care trebuia adesea să se deghizeze pentru a-şi putea desfăşura slujirea într-o vreme în care prezenţa calvinistă era foarte puternică.

După vizita în Sri Lanka, Papa va merge în Filipine, începând din 19 ianuarie. În contrast cu Sri Lanka, procentul catolicilor în Filipine este de 86%, la o populaţie de 93,4 milioane de persoane. În timp ce ţara nu a avut parte de tensiuni politice precum Sri Lanka, în ultimii ani a fost totuşi încercată de taifunuri, cutremure şi alte dezastre naturale.

Exprimaţi-vă opinia