Picture 1

Istorisiri de-un an, cadouri de Crăciun

Crăciunul face „dar” din „calendar” și ne face să retrăim ceea ce povestim. Așa putem descoperi și noi, la sfârșit de an 2014, că tot ce-am trăit ne-a fost dăruit, fie că ne-am străduit sau pur și simplu am primit! De aceea vă oferim în continuare un mic „suvenir” despre iezuiții și colaboratorii lor ignațieni din România, în dubla sa calitate: aceea de amintire și, respectiv, de cadou!

Întrucât Crăciunul celebrează un eveniment, în lumina lui putem să privim în urmă câteva evenimente care au lăsat „urme SJ” de-a lungul acestui an, în lume și în țară. 2014 a însemnat pentru Societatea lui Isus comemorarea a două sute de ani de la reînființarea ordinului iezuit după suprimarea acestuia în 1773. Dacă în urmă cu două veacuri, papa Pius al VII-lea readucea la viață ordinul iezuiților, numindu-i pe aceștia „vâslași luptători și curajoși”, la aniversarea bicentenarului actualul papă Francisc i-a încredințat simbolic părintelui general Adolfo Nicolás Evanghelia, reînnoind la rândul său misiunea de predicare a cuvântului de mântuire în lumea întreagă.

Și pentru JRS din România acest an a venit cu o premieră, ba chiar cu două. Întâlnirea Anuală Generală a directorilor și coordonatorilor de proiecte JRS din Europa s-a desfășurat la Mănăstirea Carmelitanilor din Ciofliceni, lângă Snagov. A fost pentru prima dată când această întâlnire a avut loc în țara noastră și ne bucurăm să avem o mare parte din echipa JRS la nivel european alături de noi pentru a găsi noi metode pentru a lucra în sprijinul refugiaților din Europa. De asemenea, menționăm deschiderea noului site jrsromania.org, pe care vă invităm să-l consultați cât mai des pentru a vă informa despre și a a vă ruga pentru refugiații care-și caută un adăpost fie și măcar vremelnic din România!

Tot în 2014 s-a dat startul și Anului Vieții Consacrate. Ne-am bucurat în acest sens de o adevărată avanpremieră: Centrul Manresa din Cluj a găzduit între 13-17 octombrie cea de-a doua Întâlnire a Conferinței Superioarelor și Superiorilor majori. Anul acesta am reflectat împreună asupra temei: “Percepţia actuală a Bisericii şi societăţii asupra vieţii consacrate din România”. Această temă se înscrie într-un program de trei ani de analiză a vieţii consacrate, stabilit de cele două consilii reunite la Cluj în decembrie 2013. Printr-o coincidenţă providenţială, pregătirea acestui program a anticipat dorinţa Bisericii de a începe un an dedicat vieţii consacrate! Să-i punem un bun început, rugându-ne pentru o continuare și mai rodnică, mai ales în vocațiile cu care am fost răsfățați de Domnul în acest an!

Însă evenimentul celebrat de Crăciun nu se răsfrânge doar în evenimente care au avut loc în istorie, ci și printr-un conținut menit să rămână și pe care sfântul Ioan l-a imortalizat într-o formulare nepereche: „Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit printre noi”. În acest sens semnalăm două apariții editoriale calde, menite să celebreze venirea în „trup” de tipar a Veștii celei bune în mijlocul lumii noastre celei de toate zilele: „Prilej sau ispită” a iezuitului italian Silvano Fausti și respectiv, autobiografia părintelui Mihai Godo intitulată „Iezuit. Nu câinele comuniștilor!” Amândouă au apărut recent și reunesc în sine cât se poate de bine trăsăturile de bază ale unui suvenir: amintirea și cadoul! Prin intermediul lor transmitem și noi recunoștința noastră tuturora celor care au străbătut 2014 alături de toți iezuiții și ignațienii din România!

Crăciun fericit și La mulți ani!
Frățește în Acela care Se și Ne apropie,
Pr. Marius Taloș SJ, Superior Regional

Prin accesarea legărilor de mai jos găsiți buletinului informativ în întregime:

By clicking below you can find INFO SJ in the language of your choice:

ROMÂNĂ

ENGLISH

MAGYAR

ESPANOL

FRANCAIS

ITALIANO

Exprimaţi-vă opinia