22.12.2014, Vatican (Catholica) – Sfântul Părinte s-a întâlnit în dimineaţa aceasta cu angajaţii Sfântului Scaun, cărora le-a mulţumit fierbinte pentru munca lor din acest an. A dedicat câteva cuvinte în mod special italienilor prezenţi, pentru că „de-a lungul întregii istorii a Bisericii şi a Curiei Romane ei au lucrat în mod regulat, cu spirit generos şi fidel, punând în slujba Sfântului Scaun şi a Succesorului lui Petru munca lor unică şi devoţiunea filială, oferind Bisericii mari sfinţi, Papi, martiri, misionari şi artişti pe care nici un nor al istoriei nu îi poate ascunde”. A mulţumit şi angajaţilor din alte ţări, „care lucrează cu generozitate în Curie, departe de ţările şi de familiile lor, reprezentând pentru Curie faţa catolicităţii Bisericii”.  papa binecuntare

Papa i-a încurajat pe cei prezenţi să apeleze la textul adresat anterior Curiei Romane, tratându-l ca „punctul de început pentru o rodnică examinare a conştiinţei în pregătire pentru Crăciun şi pentru noul an”. I-a mai îndemnat să se spovedească „cu inimă docilă, pentru a primi milostivirea Domnului, care bate la uşa inimii”. Pontiful a subliniat cuvântul „grijă” şi a explicat că „grija înseamnă manifestarea interesului atent, care direcţionează inima şi activităţile noastre spre ceva sau cineva; înseamnă a privi cu atenţie la cei care sunt în nevoi fără a te gândi la altceva; înseamnă a accepta să dai sau să primeşti atenţie”.

Pentru a „transforma această sărbătoare a Naşterii într-o adevărată oportunitate de a vindeca orice rană şi orice lipsă”, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe cei prezenţi să se îngrijească de viaţa lor spirituală, de relaţia cu Dumnezeu şi să fie atenţi la viaţa lor de familie şi la relaţiile cu semenii. Aceasta înseamnă să fii atent cum vorbeşti, să îţi purifici limbajul de cuvinte ofensatoare; vindecarea rănilor inimii cu uleiul iertării; preocuparea pentru muncă, făcută cu entuziasm, umilinţă şi pasiune; vindecarea de invidie, desfrâu, ură şi sentimente negative ce ne devorează pacea interioară şi ne transformă în oameni distruşi şi distructivi; vindecarea de ranchiuna ce conduce la răzbunare şi la inerţia ce duce la eutanasie existenţială. A atras atenţia ca sărbătoarea Crăciunului să nu devină o celebrare a consumerismului comercial, a aparenţelor şi a darurilor, a risipei superflue, ci să fie bucuria primirii Domnului în ieslea inimii.

„Imaginaţi-vă cum s-ar schimba lumea noastră dacă fiecare ar începe imediat” să trăiască aşa, a spus Papa Francisc. „Acesta este adevăratul Crăciun: sărbătoarea sărăciei lui Dumnezeu care s-a golit pe Sine, asumându-şi condiţia de sclav; un Dumnezeu care a slujit la masă; un Dumnezeu care s-a ascuns celor inteligenţi şi înţelepţi, revelându-se în schimb celor mici, simpli şi săraci. Este mai presus de toate sărbătoarea păcii adusă pe pământ de Pruncul Isus… pacea despre care au cântat îngerii.” Şi a continuat: „Pacea are nevoie de entuziasmul nostru, de grija noastră, pentru a încălzi inimile reci, pentru a încuraja sufletele neîncrezătoare şi pentru a lumina privirile istovite cu lumina feţei lui Isus”. Papa a încheiat cerând iertare pentru minusurile sale şi ale colegilor săi, şi pentru diferitele scandaluri „ce fac mare rău”. „Vă rog să mă iertaţi şi să vă rugaţi pentru mine.”

Exprimaţi-vă opinia