Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

  Sfinții Edmund Campion (1540  – 1581), 

Robert Southwell (1561 – 1595)

și însoțitorii lor, martiri

 

Comemorează:

În această zi se amintesc înainte de toate cei zece sfinți martiri ai Societății lui Isus, care în sec220px-Campionolul al XVI-lea și al XVII-lea în Anglia și în Țara Galilor au fost uciși pentru mărturisirea de credință catolică; au fost canonizați de către Papa Paul al VI-lea în anul 1970. Aceștia sunt: Edmund Campion († 1 decembrie 1581), Alexander Briant († 1 decembrie 1581), Robert Southwell († 21 februarie 1595), Henric Walpole († 7 aprilie 1595), Nicolas Owen († 2 martie 1606), Thomas Garnet († 23 iunie 1608), Edmond Arrowsmith († 28 august 1628), Henric Morse († 1 februarie 1645), Philip Evans († 22 iulie 1679) și David Lewis († 27 august 1679). Toți cei zece au fost spânzurați și tăiați în bucăți, cu excepția fratelui Nicolas Owen, care a murit în timp ce era torturat. Alături de ei în această zi sunt celebrați și cei șaisprezece fericiți martiri ai Societății lui Isus, care au fost martirizați în timpul aceleiași persecuții dintre anii 1573 și 1679.

Respingătoarele închisori engleze din acea perioadă s-au dovedit a fi noviciate ideale, atât pentru a intra în Societatea lui Isus, cât și în împărăția cerurilor. Tocmai în aceste locuri toți cei zece unul după altul au devenit discipoli perfecți ai Schola affectus, primind cele mai profunde consolări și aprofundând acea unire personală cu Cristos Domnul nostru, în care martiriul este simbolul suprem.

Sunt sărbătoriți în calendarul Societății lui Isus la 1 decembrie.

 

Reține:

«Mă rog Domnului pentru ca în cer să ne putem bucura în sfârșit de o prietenie veșnică…» (din scrisoarea lui Edmund Campion trimisă consilierilor Reginei Angliei)

«O, Isuse, viața mea și gloria mea, îți restitui cu bucurie viața mea primită de la Tine, pentru că dacă n-ar fi fost darul Tău nu aș fi fost în stare să ți-l restitui. Am dorit mereu, Dumnezeule al sufletului meu să-mi dăruiesc viața Ție și pentru Tine. A pierde viața pentru dragostea Ta o consider o favoare pentru mine…mor pentru iubirea Ta.» (cuvinte pe care Edmund Arrowsmith le-a rostit înaintea execuției sale)

«Dumnezeu nu cunoaște un dar mai frumos decât acela de sine însuși,

Niciun om nu poate să vadă un dar mai mare decât pe acela al Dumnezeului său;

Cel care dă făcându-se dar se dă pe sine însuși în dar pentru noi;

Pentru ca oricine îl primește să fie un dar pentru acest dar.

Dumnezeu este darul meu, El mi s-a dăruit în mod liber.

Eu sunt un dar al lui Dumnezeu și nimeni nu mă va avea, decât Dumnezeu(poezie scrisă de Robert Southwell)

 

Aprofundează:

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=454

Exprimaţi-vă opinia