11.08.2019, Washington (Catholica) – După ce un sondaj recent a arătat că două treimi dintre catolici nu cred în ce învață Biserica despre Prezența Reală a lui Cristos în Euharistie, mai multe figuri catolice au subliniat importanța unei mai bune formări în credință. „Nu ar trebui să presupunem niciodată că ‘toată lumea știe elementele de bază’. Trebuie să reiterăm constant elementele de bază și să profităm de toate ocaziile pe care le avem pentru a cateheza”, a declarat John Bergsma, profesor de teologie la Universitatea Franciscană din Steubenville.

Un studiu recent al Pew Research a descoperit că doar 31% dintre catolicii americani intervievați consideră că pâinea și vinul folosite la Liturghie devin, prin transsubstanțiere, Trupul și Sângele lui Isus – o învățătură fundamentală a credinței catolice. 69% la sută dintre catolici pe care Pew i-a intervievat și-au exprimat convingerea că pâinea și vinul de la Liturghie „sunt simboluri ale Trupului și Sângelui lui Isus Cristos”. Această înțelegere se regăsește ca majoritară la fiecare grup de vârstă respondent. „Majoritatea catolicilor care cred că pâinea și vinul sunt simbolice nu știu că Biserica susține că are loc transsubstanțierea lor”, citim în raportul Pew. „În general, 43% dintre catolici cred că pâinea și vinul sunt simboluri și, de asemenea, cred că acest lucru reflectă poziția Bisericii. Unu din cinci catolici (22%) respinge ideea de transsubstanțiere, chiar dacă știu care e învățătura Bisericii”. Interesant este că un procent mic dintre cei chestionați – 3% – au afirmat că cred în Prezența Reală, în ciuda faptului că nu știu că aceasta este ceea ce învață Biserica.

Episcopul Robert Barron, auxiliar de Los Angeles, a declarat că studiul l-a înfuriat, deoarece arată o generație slab formată. Sondajul „ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți din Biserică – preoți, Episcopi, consacrați, laici, cateheți, părinți, toată lumea – că trebuie să ne implicăm atunci când vine vorba de a comunica chiar și cele mai de bază doctrine ale Bisericii”, a scris Episcopul Barron pe blogul său. Catehismul Bisericii Catolice, la nr. 1374, spune: „În Preasfântul Sacrament al Euharistiei sunt conținute cu adevărat, în mod real și substanțial, Trupul și Sângele împreună cu Sufletul și Dumnezeirea Domnului nostru Isus Cristos și deci Cristos întreg. Această Prezență o numim «reală», nu cu titlu exclusiv, ca și cum celelalte prezențe nu ar fi «reale», ci prin excelență, pentru că este substanțială și pentru că, prin ea, Cristos, Dumnezeu și om, se face prezent în întregime.”

Bergsma a declarat pentru CNA că nu găsește surprinzătoare rezultatele sondajului Pew, deoarece sondajele similare din ultimele două decenii au dat rezultate asemănătoare. Mulți dintre intervievații ce s-au declarat catolici probabil nu vin la Liturghie foarte des, sau poate deloc. „Ceea ce arată acest sondaj, din nou, este faptul că în Statele Unite există un număr mare de persoane care se consideră ‘catolice’ ca și cum ar fi o categorie etnică sau culturală, deoarece au primit unul sau mai multe Sacramente când erau copii sau familia este prin tradiție catolică”, a spus Bergsma. „Cu toate acestea, deși aceste persoane se consideră ‘catolice’ ca o categorie demografică, nu au și nu practică credința catolică și nu au depus efort pentru a afla ce învață Biserica Catolică.”

Profesorul american a făcut apel pentru o cateheză mai bună, în special în cadrul parohiei și al școlii, pentru a contracara lipsa de credință arătată în sondaj. Pentru Bergsma, fost pastor protestant care a predicat cândva vehement împotriva Bisericii Catolice, un factor important în convertirea la catolicism a fost confruntarea cu învățătura Bisericii privind Euharistia. „Isus a spus: ‘Acesta este Trupul Meu… acesta este Sângele Meu’. Orice creștin care pretinde că îl urmează pe Cristos ar trebui să țină cont de cuvintele Lui și să creadă în Prezența Sa Reală”, a spus el. „Cu siguranță primii creștini au făcut așa, iar lectura primelor scrieri creștine despre Euharistie m-a convertit la acest capitol… Pe cei care nu știu sau resping învățăturile Bisericii, i-aș încuraja să îi dea o șansă. Citiți, de exemplu, ce spune Catehismul despre Euharistie și reflectați la acel text cu mintea deschisă.”

Pr. Bradley Zamora, responsabilul sectorului liturgic la Seminarul Mundelein din Illinois, a declarat pentru CNA că Euharistia – și ceea ce Biserica învață despre ea – este „însuși nucleul” credinței catolice, iar faptul că pare să fie atât de greșit înțeleasă este trist. „Ca persoană a credinței, ca unul care a ales să îl urmeze pe Cristos ca discipol, trebuie să fii dispus să intri în narațiunea a ceea ce noi credem”, a spus el. „Trebuie să fii dispus să îți dai inima complet lui Cristos, trebuie să îți pui ochelarii credinței, trebuie să îți deschizi urechile către glasul lui Cristos. Aceasta este dispoziția, cât de dificilă poate fi ea, pe care credința o cere de la noi. Când ne adunăm pentru Euharistie, vedem și auzim lucruri care se întâmplă în fața noastră, dar sub ceea ce vedem și ceea ce auzim este chiar Misterul Pascal care prinde viață sub ochii noștri.”

Pr. Zamora, la fel ca Bergsma, a subliniat necesitatea unei cateheze mai bune și a predării principiilor de bază ale credinței catolice. A mai spus că credincioșii catolici își fac un „deserviciu” ca Biserică atunci când nu vorbesc despre misterele credinței cât de des pot. Ca profesor la seminar, a spus că încearcă să își conducă seminariștii spre realitatea Prezenței Reale, în timp ce îi învață cum să celebreze Liturghia. „Când pronunțăm cuvintele instituirii, ‘Acesta este Trupul Meu’ și ‘Acesta este Sângele Meu’, Cristos Însuși este cel care se roagă din nou aceste cuvinte în timpul și în spațiul nostru, așa cum a făcut-o la Cina cea de Taină”, a explicat preotul. „Ceea ce facem când ne adunăm pentru rugăciune nu este un moment de tip scenetă, ci de fapt re-prezentăm chiar misterul instituit de Cristos.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia