În ziua de joi, au fosat organizate simultan patru cateheze pentru tinerii prezenți la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din Satu Mare. Tematica zilei este reconcilierea, cateheții au pornit de la aceasta în construirea ideilor.

Astfel, Pr. Pantea Tibor OFM s-a adresat tinerilor vorbitori de limba română cu vârste între 18 și 30 de ani. Le-a vorbit despre iertare și spovadă, accentuând, că: „E bine să ne adresăm lui Dumnezeu și să ne rugăm, căci astfel putem să fim mai aproape și de oameni, să fim cu sufletul deschis pentru iertare. Un om umil a învins. A avut curajul să ceara, iar Dumnezeu din acest „laș”, l-a transformat într-un om curajos. Să nu uităm niciodată, că un nume nou e o identitate nouă. Spovada nu este un lucru ușor, este o luptă. În această luptă experimentăm și reprimim identitatea și numele nostru de fii și fice ale lui Dumnezeu. Locul unde Dumnezeul redă identitatea și ne binecuvântează este spovada. Iubirea și mila lui Dumnezeu prind rădăcini și ne schimbă.”

Pr. Iulian Budău a pornit cateheza lui de la titlul „Învață să devii”. A vorbit tinerilor vorbitori de limba română cu vârste între 15-17 ani, despre sfinți: „Noi ne gândim la sfinți ca și la “supermani”, cu toate că și ei au fost oameni simpli ca noi, nu s-au gândit că odată vor ajunge la altar. Sunteți la vârsta alegerilor, ar trebui să fiți atenți ce e în jurul vostru, să aveți un țel să urmați drumul vostru fără să concurați cu alții, ci să vă urmați glasul interior. Să mergeţi pe direcția voastră, cu rațiune, și direcția să fie către Dumnezeu. Cel mai dureros este că se amână deciziile. Trec anii cu studiile și se pierde energia ce este la 16 ani. Cel mai mare dușman al omului este frica în alegeri. Ce folos are omul dacă ar câștiga lumea dar și-ar pierde sufletul?”

Pr. Czier István Csaba, a vorbit tinerilor vorbitori de limba maghiară cu vârste între 15-17 ani a analizat tipurile moderne de motive pentru spovadă „Sunt mulți, care se duc să se spovedească pentru că sunt trimiși de părinți, care se duc pentru recompensa de zece lei de la bunica, dar sunt și care se duc pentru că se tem de iad. Dar în reconcilierea cu Dumnezeul, cea mai importantă este sinceritatea, la spovadă prezența fizică și spirituală. Cel mai curajos om este, care se duce fără reticență la spovadă, acceptând felul cum e el, cu fricile și greșelile sale. Când ne analizăm păcatele să ne punem întrebarea: a meritat? Vom vedea, că păcatele ne fac rău, ne distanțează de Dumnezeu, și nu vom mai vrea să le comitem vreodată. Să nu uităm că nu preotului mărturisim păcatele, ci lui Dumnezeu”.

Pr. Balla Imre a vorbit tinerilor vorbitori de limba maghiară între 18-30 de ani, a analizat rugăciunea Tatăl nostru. Le-a recomandat să-și analizeze sentimentele, să pună fricile și defectele lor în mâna lui Dumnezeu, care ne chemă în necunoscut cerând să punem viața noastră sub conducerea lui. „Dumnezeu ne cheamă pe drumul cel drept. În adâncul sufletului nostru și noi simțim, că vrem să punem viața noastră în mâna lui Dumnezeu. Să nu ezităm să iertăm semenilor noștri, căci astfel se vindecă rănile sufletului, și astfel vom fi liberi cu adevărat. Procesul de oferirea a vieții noastre lui Dumnezeu se face pas cu pas, iar pe acest drum trebuie să practicăm de multe ori iertarea, care nu este un lucru ușor.”

După cateheze, tinerii și-au împărtășit gândurile lor legate de cele auzite în grupuri mici, iar după prânz au început programele alternative.

sursa: intc.ro

Exprimaţi-vă opinia