Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

 Sfântul Leon Mangin preot şi însoţitorii, martiri

chinesemartyrs12_t Comemorează:

Leon Ignaţiu Mangin a fost un iezuit francez, fiu de judecător şi nepot al iezuitului Eugene Brann. A intrat în Societatea lui Isus în 1875, fiind apoi destinat misiunilor din China, spre care a plecat în 1882. În câţiva ani şi-a finalizat studiile şi a botezat două mii de suflete.

În timpul Rebeliunii Boxerilor, a rezistat eroic alături de alţi însoţitori, refugiindu-i pe creştini în biserica locală, unde au fost arşi de vii.

Se celebrează în aceeaşi zi şi memoria a încă trei preoţi din Societatea lui Isus, care au fost martirizaţi în timpul misiunii din China, între 19 şi 20 iulie 1900. Ei sunt: Modesto Andlauer, Paul Denn şi Remigio Isoré. Împreună cu cei patru preoţi, au fost martirizate şi alte numeroase persoane: creştini chinezi, bărbaţi, femei, copii şi bătrâni, care au fost convertite la creştinism datorită muncii de evanghelizare a părinţilor iezuiţi. În momentul uciderii, toţi se aflau în Biserică, împreună cu misionarii. Au fost beatificaţi de către Pius al XII-lea şi canonizaţi de Ioan Paul al II-lea în anul 2000.

Sărbătoarea lor a fost stabilită în data de 9 iulie, în calendarul Societăţii lui Isus.

 

Reține:

La canonizarea lor, Sfântul papă Ioan Paul al II-lea spunea: Aceşti martiri sunt un exemplu de curaj şi de coerenţă şi aduc onoare nobilului popor chinez!

 

Aprofundează:

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

William Bangert S.J., O istorie a ordinului iezuit Societatea lui Isus, Ars Longa, Iaşi, 2000.

https://es.wikipedia.org/wiki/Le%C3%B3n_Ignacio_Mangin

Exprimaţi-vă opinia