Între 13-19 aprilie a avut loc a doua ediție a Misiunii de Paști la Satu Mare organizată de părintele iezuit Claudiu Miklós. Misiunea a fost o invitație adresată tinerilor cu scopul de a înrădăcina mai adânc credința creștină în Misterul Pascal. Dorința a fost ca tinerii să aibă o credință bazată nu numai pe învățături teoretice, ci și pe experiențe practice care îl ating pe om în întregime: minte, trup și suflet.

La această invitație au răspuns peste 30 de tineri din toate colțurile țării. Ei au participat la programele sociale ale fundațiilor Hans Lindner și Satul de Lut. Unul dintre programe a fost proiectul GoStart, în cadrul căruia tinerii au construit un cuptor din lut pentru pâine. O altă experiență a fost proiectul Periferia unde participanții s-au ocupat de copiii care vin dintr-un mediu defavorizat și au gătit împreună cu mamele acestora. Un alt grup a participat la unul din proiectele Raza Speranței, unde au ajutat la renovarea unei garsoniere în care locuiește o familie cu un copil bolnav de cancer.

Un grup mai mare a fost la Asociația Satul de Lut, unde au avut posibilitatea de a participa la construirea caselor ecolgice, unde vor avea loc tabere pentru copii care vin dintr-un mediu defavorabil, dar care au rezultate bune la învățătură. Iar un grup mai mic de băieți a vizitat pușcăria și spitalul de oncologie.

Fiecare dimineață a început cu un impuls spiritual, care a trasat drumul pentru fiecare zi. A urmat apoi partea de muncă fizică și atelierele de socializare ținute de tinerii care participă la proiectul ”Elijah”, din satele aflate în apropierea Sibiului. Liturghiile au ajutat în aducerea de mulțumire pentru ziua care a trecut, iar în cercurile Magis au avut loc împărtășirile momentelor de bucurie, dar și a celor de dificultate. După cele trei zile de muncă a urmat o zi de reculegere, care a ajutat în adâncirea celor trăite. Astfel misiunea nu s-a limitat doar la efortul fizic și la socializare, ci experiențele trăite au fost întemeiate pe viața spirituală a tinerilor.

Încheierea programului nu putea fi altcândva decât în momentul de încheiere al liturghiei: trimiterea în misiune. Fiindcă vestea cea bună dacă întradevăr ne-a atins, și trăiește în noi, nu se poate închide și ascunde. Natura ei este aceea de a lumina și a cere să fie dată mai departe, de către fiecare tânăr în comunitatea lui, unde trăiește zi de zi.

Blanka Kovács

 

DSC04628

A tavalyi tapasztalatokra építve a Romániai Jezsuita Régióhoz tartozó Miklós Claudiu szerzetes idén is megszervezte a “Húsvéti Misszió”-t. Ez a missziós program egy meghívás volt a fiatalok számára azzal a céllal, hogy elmélyíthessék a húsvéti misztériumra épülő hitüket. Azt volt a vágy, hogy ez a hit ne csak egy elméleti tudás legyen, hanem egy gyakorlati tapasztalat is, amely megérinti a teljes embert.

 

A meghívásra több mint 30 fiatal válaszolt az ország minden tájáról. Ők voltak azok, akik e hét alatt részt vettek a Szatmárnémetiben és környékén már aktív szociális tevékenységeket végző Hans Lindner Alapítvány projektjeiben. Az egyik projekt a GoStart volt, amelynek keretén belül egy olyan agyagkemencét építettek, amelyben majd kenyeret süthetnek a rászoruló családok. A második projekt a Periféria, ahol szociálisan hátrányos helyzetű fiatal anyukákkal együtt főztek, valamint a gyerekekkel foglalkoztak. A harmadik projekt pedig a Reménysugár program, amely rákos beteg gyermekekkel és családjaikkal foglalkozik. Ezen belül egy rászoruló család lakását segítettek felújítani a fiatalok. A hét során a “Satul de lut” egyesülettel is együtt dolgoztak, akik olyan ökologikus házakat építenek, amelyekben jól tanuló hátrányos helyzetű gyerekek táborozhatnak. Egy kisebb fiú csapat az onkológia osztályra járt be és a börtönben is tevékenykedett ez idő alatt.

A mindennapok szerves része volt a reggeli impulzus, amely egy lelki töltetet adott a napnak. Ezt követte a napi munka, majd a délutáni műhelymunkák, amelyeket a Nagyszeben környékén élő “Elijah” projektben résztvevő roma fiatalok tartottak. A műhelyek célja a szociális érzékennyé tétel volt. A napi szentmisék segítettek a hálaadásban, míg a MAGIS kiértékelő körökben a fiatalok megoszthatták egymással a napi nehézségeiket és örömeiket. A háromnapi munka után egy lelki nap következett Erdődhegyen, amely segített a megélteket elmélyíteni. Így a misszió nem merült ki a fizikai munkában és a közösségi tevékenységekben, hanem segített a tapasztalatokat beépíteni a fiatalok hitéletébe.

A program záróakkordja nem is lehetett más, mint a szentmise végső tetéződése: a küldetés. Az Örömhírt ugyanis, ha az valóban megérintett és bennünk él már nem lehet többé bezárni és elrejteni. Az a természete, hogy túlcsordul és kéri, hogy adják tovább, mindenki a maga közösségében, a maga helyén, kint a világban.

Kovács Blanka

 

DSC05776

 

Exprimaţi-vă opinia