10406693_351148065082177_2914319154892733976_n

Sâmbătă seara Iosif Șandoru, împreună cu alți opt tineri candidați din cinci țări și în fața a peste o mie de credincioși, și-a văzut o parte din vis cu ochii: a fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Carlos Osoro la Madrid, adică slujitor în Biserică, în Societatea lui Isus și în lume.

Legătura dintre vis și slujire nu este obișnuită – dacă lăsăm deoparte visul cavaleresc de a sluji prințese râvnite – și de aceea le suntem recunoscători celor doi mari Iosifi din Scriptură, Patriarhului și Sfântului, pentru că au pus împreună ceea ce oamenii obișnuiesc să opună; diaconul Iosif poartă de acum nu doar numele marilor visători, ci și slujirea de către ei a fraților, a familiei, a lui Dumnezeu.

De fapt, slujirea diaconală, dincolo de nenumăratele sale întruchipări, se vrea întotdeauna o slujire a legăturii, o slujire a unității. Cu această chemare la unitate în conștiință, în familie, în Biserică și în lume, și-a început Iosif nu doar cea dintâi predică, ci și misiunea propriu-zisă de diacon.

Iosif diacon

Întrebându-se ce ne-a adunat în jurul lui la sărbătoarea de ieri și de astăzi, a avut puterea să recunoască în fața familiei, a confraților și a prietenilor veniți de peste mări și țări taina celei dintâi porunci: dincolo de legăturile de sânge, de prietenie sau chiar de familie consacrată, ne-am strâns la diaconatul lui Iosif ca să redescoperim că este un singur Dumnezeu care-i cheamă pe cei adunați și îi adună pe cei chemați.

rude Iosif

Iosif și-a început așadar diaconatul cu un vis, acela al unității. Să ne rugăm ca nimeni și nimic să nu-i zădărnicească slujirea acestui vis, inspirat de o chemare și întărit de o urmare: a lui Isus slujitorul celor pe care vrea să-i mântuiască!

Marius Taloș SJ

Exprimaţi-vă opinia