12.02.2015, Vatican (Catholica) – Liderii Bisericii au sosit la Roma din lumea întreagă pentru o întâlnire de două zile a Colegiului Cardinalilor, care precedă consistoriul public ce va avea loc sâmbătă şi duminică, 14 şi 15 februarie 2015. În cadrul întâlnirii cu uşile închise din Aula Sinodului, care s-a deschis joi dimineaţa, liderii Bisericii vor discuta reformele propuse asupra Curiei la care au lucrat la începutul acestei săptămâni Grupul celor 9 Cardinali. Ele sunt aşteptate să includă o descentralizare a conducerii de la Roma către Conferinţele Episcopale locale, precum şi o mai mare transparenţă şi o cooperare mai strânsă între diferitele părţi ale Curiei Romane. oconnor

Cardinalul britanic Cormac Murphy-O’Connor a fost un susţinător deschis al unor astfel de schimbări care, a declarat el, au fost în centrul discuţiilor de dinainte de Conclavul care l-a ales pe Papa Francisc în urmă cu aproape doi ani. Înainte de întâlnirea din această săptămână, Arhiepiscopul emerit de Westminster a declarat că mulţi Cardinali au susţinut deschis nevoia de reformă, în special în zilele dinaintea Conclavului, când au vorbit despre nevoia de a aborda provocările cu care se confruntă Biserica, în Roma şi în afara ei.

Cardinalul a spus că reformele se concentrează pe colegialitate şi pe cum poate fi condusă Biserica „sub Petru şi cu Petru”. Orice reformă sau schimbare are nevoie de timp pentru a se dezvolta şi a se maturiza. „Dacă se va propune un mod uşor nou de exercitare a autorităţii de către Episcopi, va trebui să se realizeze pas cu pas şi vom auzi despre unii dintre aceşti paşi în zilele următoare”. Alături de colegialitate, un alt cuvânt important este sinodalitatea, a mai subliniat Cardinalul: deşi există de zeci de ani un Sinod al Episcopilor, consideră că acesta „are nevoie de dezvoltare”.

Al treilea cuvânt cheie despre care a vorbit este subsidiaritatea: în materie de practică pastorală, care poate varia de la o ţară la alta, există probleme care pot fi tratate la nivel local, fără a fi nevoie să se meargă la Roma. Întrebat despre presupusa împotrivire la reformele propuse, Cardinalul a declarat că Papa Francisc le-a cerut Cardinalilor să fie deschişi şi să spună ce gândesc. În timp ce este convins că ei vor face acest lucru la întâlnirea de săptămâna aceasta, a mai adăugat că nu crede zvonurile despre o opoziţie largă şi aşteaptă „să apară un consens”.

Exprimaţi-vă opinia